Składniki:
- oliwa z oliwek Rustica
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 puszki pomidorów Notre Jardin
- 1 szklanka soczewicy czerwonej Notre Jardin
- 2 kostki bulionu warzywnego Rustica
- sól
- pieprz Rustica
- 3 szczypty kardamonu
- 3 szczypty imbiru
- 3 szczypty chilli
- ½ łyżeczki cząbru suszonego
- około 4 łyżek mascarpone Les Croises
- 1 duży pęk liści bazylii
- garść orzechów piniowych
- 1 ząbek czosnku
- garść tartego parmezanu
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka starta z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz Rustica
- oliwa z oliwek Rustica
- Pieczywo na grzanki
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlać oliwę, podgrzać, dodać pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Podsmażać na średnim ogniu przez kilka minut, mieszać, uważać, żeby nie przypalić.
- Z kostek bulionowych BIO przygotować 1 litr bulionu.
- Dodać przyprawy, chwilę podsmażać, następnie dodać wypłukaną wcześniej soczewicę, znowu podsmażać, zalać bulionem, trochę ponad poziom soczewicy. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut, w razie potrzeby podlać bulionem.
- Kiedy soczewica wchłonie płyn i będzie miękka, dodać pomidory.
- Gotować pod przykryciem około 20-30 minut. W razie potrzeby dodać bulion.
- Zupę wyłączyć i zostawić na około pół godziny do przestudzenia.
- Następnie zblendować na krem razem z mascarpone. Gdyby krem był za gęsty, dodać bulion. Krem podawać z grzankami z pesto.
Pesto:
- Listki bazylii, czosnek, skórkę cytrynową, sok z cytryny, parmezan, podprażone na suchej patelni orzechy piniowe, sól i pierz umieścić w blenderze i rozdrobnić, dolewając stopniowo oliwę z oliwek.