- 4
- 50 minut + 12 godzin moczenia ciecierzycy
Składniki:
Składniki na kefirową mizerię:
- 2 ogórki
- 1 szalotka
- 1 awokado
- 150 ml kefiru
- 2 limonki
- ½ ząbka czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
- ¼ łyżeczki cukru pudru
- koperek
Składniki na falafele:
- 230 g suchej ciecierzycy NOTRE JARDIN
- 1 szklanka natki pietruszki
- 1 szklanka świeżej kolendry
- 6 szalotek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kuminu
- ½ łyżeczki suszonej kolendry
- 1 ½ łyżeczki soli RUSTICA
- 4 łyżeczki mąki pszennej lub mąki z ciecierzycy
Do smażenia:
- Olej rzepakowy RUSTICA
- Do podania:
- Chlebki pita
- Listki mięty
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej zalać suchą ciecierzycę wodą i moczyć minimum 12 godzin.
- Następnego dnia odsączyć ciecierzycę. Zmielić w maszynce do mięsa, razem z natka, kolendrą, szalotkami, czosnkiem i przyprawami. Dodać mąkę i wyrobić rękami. Gdyby masa się nie lepiła można dodać odrobinę wody.
- Z masy uformować małe falafele wielkości orzecha włoskiego. Odłożyć do lodówki na 30 minut, a następnie usmażyć w głębokim tłuszczu. Usmażone falafele odkładać na ręczniki papierowe, żeby odciekły z nadmiaru tłuszczu.
- Przygotować kefirową mizerię: kefir wymieszać z sokiem z limonek, oliwą, cukrem pudrem i drobno posiekanym czosnkiem i koperkiem. Ogórki przekroić na pół a następnie pokroić w plastry, dodać do kefiru. Szalotkę przekroić na pół a następnie w cienkie piórka, dodać do kefiru. Wszystko wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
- Do miseczek nałożyć kefirową mizerię, na to ułożyć ciepłe falafele. Udekorować plasterkami awokado i listkami mięty. Podawać z chlebkiem pita.