Wegetarianizm staje się coraz bardziej popularny. Zakłada on traktowanie zwierząt jako istot myślących, odczuwających zarówno ból, jak i zadowolenie, co nie pozwala na ich zabijanie i zjadanie. Nie tylko wegetarianie rezygnują z jedzenia mięsa. Niektórzy robią to ze względów zdrowotnych lub w trosce o dobro planety. Jednak bez względu na przekonania każdy będzie usatysfakcjonowany kulinarnie, biesiadując przy wegetariańskich daniach z grilla.

Ci, którzy spodziewają się, że warzywa z grilla są bez smaku i nie można się nimi najeść, będą z pewnością zdziwieni różnorodnością, smakiem i bogactwem potraw, które można przygotować na ruszcie. Zawsze istnieje możliwość połączenia dań wegetariańskich z tymi mięsnymi, wówczas wszyscy będą usatysfakcjonowani, bez względu na swoje przekonania. Sprawdź, jak przygotować wegetariańską, grillową biesiadę i zaskocz mięsożerców bogactwem smaków i zapachów.

Warzywa, przyprawy i sosy, które stworzą mieszankę idealną

Przygotowując wegetariańskiego grilla, trzeba zaopatrzyć się w różne warzywa, które sprawią, że potrawy będą zaskakiwały różnorodnością smaków i tekstur. Nie obejdzie się zatem bez papryki w każdym kolorze, kukurydzy w kolbach, ziemniaków, bakłażanów, cukinii, cebuli oraz pomidorów i to najlepiej tych koktajlowych. Doskonałymi produktami są także grzyby, zarówno te zwykłe, pospolite pieczarki, jak i bardziej szlachetne jak wspaniałe kanie. Na grillu można także przygotować serową ucztę, więc camemberty i inne sery pleśniowe pomogą stworzyć niepowtarzalne dania.

Przyrządzanie potraw, nie tylko wegetariańskich, wymaga odpowiednich przypraw, ziół oraz innych dodatków, bez których nie da się osiągnąć ciekawych smaków i aromatów. Trzeba zatem przygotować swój ulubiony zestaw, w skład którego może wchodzić rozmaryn, tymianek, oregano, zioła prowansalskie, natka pietruszki czy koperek. Nie objedzie się bez dobrej oliwy, octu balsamicznego, wina, ciekawych musztard, jogurtu naturalnego czy odrobiny majonezu.

Wegetariańskie pyszności z grilla

Najprościej i najszybciej przygotowuje się zwykłe grillowane warzywa. Bakłażany, papryki, cukinię pomidory koktajlowe i kukurydzę należy oczyścić, pokroić w części, skropić oliwą i przyprawić ulubionym zestawem ziół. Warto to zrobić nieco wcześniej, tak aby aromaty zdołały przeniknąć do środka. Tak przygotowane warzywa wykłada się na aluminiowe tacki i umieszcza na ruszcie. Z ulubionych warzyw można przygotować także szaszłyki. Kawałki warzyw nakłada się na specjalne patyczki do szaszłyków, co jakiś czas przekładając kawałkami sera pleśniowego. Przyprawiać jak zwykłe warzywa. Do tak przygotowanych warzyw można podawać jogurtowy sos czosnkowy lub bardziej wykwinty sos przygotowany na bazie musztardy, miodu, sosu sojowego i majonezu.

Ser pleśniowy można przyrządzić jako osobne danie, ale musi on być najpierw obsmażony w panierce na zwykłej patelni, a następnie tylko podgrzany na grillu. Takie danie warto uzupełnić konfiturą z żurawin, brzoskwiniami lub wiśniami z zalewy.

W menu powinny znaleźć się także grzyby. Porządnie oczyszczone pieczarki należy polać marynatą przygotowaną z oleju, czosnku, ulubionych ziół i odrobiny soli. Po pół godzinie wykłada się je na aluminiowe tacki i umieszcza na grillowym ruszcie. Warto też przygotować ciepłe bagietki, które przekrajamy wzdłuż, smarujemy odrobiną masła lub oliwy z dodatkiem czosnku. Kawałki bagietki także umieszczamy na ruszcie.

Po takiej uczcie pora już tylko na deser. Nieobrane grillowane banany dopełnią całości. Smacznego!