Nietolerancja glutenu – jak dostosować dietę?

Niezwykle popularna w ostatnim czasie dieta bezglutenowa przez wielu utożsamiana jest ze zwykłą modą. Sceptycy zarzucają jej, że nie ma ona żadnego wpływu na zdrowie człowieka, a jest wyłącznie najnowszym trendem żywieniowym. Tymczasem nietolerancja pokarmowa na gluten wywołuje szereg objawów, które – choć nie zawsze są z nią kojarzone – bardzo mocno oddziałują na samopoczucie i funkcjonowanie osób uczulonych na gluten. Dlatego, jeśli tylko pojawiają się przypuszczenia dotyczące ewentualnej alergii na ten składnik pokarmowy, warto jak najszybciej przeprowadzić badania, które pomogą ustalić faktyczną nietolerancję glutenu i wdrożyć odpowiednią dietę. Dowiedzmy się, jakie są jej najważniejsze założenia i jak ją prawidłowo stosować.

Nietolerancja glutenu – objawy i przyczyny alergii pokarmowej

Zanim przejdziemy do omawiania zasad diety wykluczającej gluten, warto słowem wstępu wyjaśnić, czym tak naprawdę jest nietolerancja glutenu i w jaki sposób się objawia.

Nietolerancja glutenu, czyli alergia na gluten, to rodzaj alergii pokarmowej. Reakcja uczuleniowa, podobnie jak w przypadku każdego innego rodzaju nietolerancji pokarmowej, pojawia się po spożyciu produktu zawierającego składnik uczulający – w tym wypadku gluten. Objawy nietolerancji glutenu dotyczą przede wszystkim układu pokarmowego. Należą do nich m.in. bóle brzucha, nudności, powstawanie niedoborów pokarmowych pomimo stosowania zbilansowanej diety, a także często pojawiające się afty, wahania nastroju, wyraźne obniżenie samopoczucia. Ilość i stopień nasilenia symptomów alergii mogą być zróżnicowane i zmieniać swoje natężenie.
Nietolerancja na gluten to schorzenie autoimmunologiczne, za rozwój którego odpowiadają głównie uwarunkowania genetyczne. Jej potwierdzenie za pomocą wyników badań oznacza konieczność całkowitego wyeliminowania z diety produktów zawierających gluten i ścisłe przestrzeganie zasad diety bezglutenowej. Bagatelizowanie alergii na gluten prowadzi do niemal całkowitego zaniku kosmków jelitowych i tym samym zaburzeń w obrębie układu trawienia, skutkujących niejednokrotnie poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.

Na czym polega dieta bezglutenowa?

Dieta bezglutenowa, której wprowadzenie jest konieczne w przypadku wykrycia alergii pokarmowej na ten właśnie składnik, jest bardzo trudna. Wymaga bowiem całkowitej eliminacji produktów, w których znajdują się choćby niewielkie ilości alergenu. Tymczasem produkty bez glutenu, które są go naturalnie pozbawione, tworzą bardzo nieliczną grupę. Należą do nich m.in: owoce i warzywa, ryż biały i brązowy, soja, kukurydza, orzechy, soczewica, fasola, groch, mięso.

Gluten natomiast znajduje się w większości zbóż (pszenica, owies, żyto) oraz produktach, które je zawierają. Może występować także w produktach spożywczych, które z założenia nie powinny zawierać glutenu, a jednak pojawia się on w nich w postaci dodatków wykorzystywanych do ich produkcji. Przykładem mogą być chociażby konserwy mięsne i rybne, podroby, wędliny, wyroby garmażeryjne, a także jogurty i inne produkty mleczne, w tym również sery żółte i topione. Śladowe ilości glutenu mogą zawierać także słodycze, przyprawy, kawy i herbaty, niektóre napoje owocowe i warzywne, dania typu instant, lekarstwa oraz suplementy diety.

Produktów, które zawierają gluten w różnych ilościach jest naprawdę dużo. W jaki sposób zatem należy przestrzegać diety bezglutenowej, która przecież zakłada całkowitą eliminację uczulającego składnika? Jedyną szansą na powodzenie w przestrzeganiu założeń tej diety jest dokładne zapoznawanie się z etykietami artykułów spożywczych. Aby w jak największym stopniu wykluczyć możliwość przypadkowego spożycia glutenu, najlepiej wybierać produkty całkowicie wolne od niego, oznaczone na opakowaniu jako produkty bezglutenowe – idealna propozycją może być tu oferta firmy Chaque Jour Sans Gluten dostępna w marketach E.Leclerc. Dzięki temu zyskujemy pewność, że żaden z artykułów spożywczych nie będzie zawierał choć śladowych ilości glutenu, co jest szczególnie ważne w trosce o zdrowie i dobre samopoczucie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek