Suszone owoce i warzywa – jak je przygotować?

Wartości odżywcze warzyw i owoców, a także ich rola w naszej diecie są wprost nieocenione. Zawierające duże ilości witamin i minerałów, nie bez przyczyny stanowią podstawę piramidy żywienia. Choć dietetycy i eksperci do spraw żywienia są zgodni, że najbardziej wartościowe są owoce i warzywa spożywane w surowej postaci, okazuje się, że niektóre z nich pod wpływem obróbki termicznej wcale nie tracą swoich właściwości, a wręcz zyskują nowe, równie cenne. Mowa tu przede wszystkim o suszonych warzywach i owocach. Jak przygotować suszone owoce we własnej kuchni i dlaczego warto je włączyć do swojej diety?

Suszone owoce – poznaj ich wartości i zastosowanie

Suszone śliwki, suszone jabłka, suszone gruszki i warzywa suszone – wszystkie je łączy jedna wspólna cecha, którą jest charakterystyczny smak. Suszone owoce i warzywa w kuchni mogą mieć różne zastosowanie. Mogą być zarówno dodatkiem do wielu potraw, jak i bazą do ich przygotowania. Suszone warzywa najczęściej dodajemy do bulionu, zup, sosów, marynat i sałatek. Owoce zaś do ciast i deserów. Suszone owoce są także głównym składnikiem kompotu z suszu, który u wielu osób gości na wigilijnym stole, oraz świetną alternatywą dla słodkich, niezdrowych przekąsek.

Suszenie żywności od bardzo dawna traktowane jest jako sposób na jej przechowywanie, zwiększające czas jej przydatności do spożycia bez konieczności stosowania szkodliwych dla zdrowia konserwantów. W dawnych czasach proces ten był praktykowany jako skuteczna metoda na zgromadzenie zapasów potrzebnych do przetrwania zimy. Obecnie suszenie traktowane jest jako uzupełnienie jadłospisu o wartościowe dla zdrowia produkty oraz sposób na wykorzystanie plonów z przydomowego ogródka.

Dlaczego warto jeść suszone owoce i warzywa? Suszone owoce i warzywa są prawdziwą skarbnicą błonnika pokarmowego, który wspomaga i usprawnia proces trawienia. Oprócz tego w suszonych owocach znajdują się duże ilości składników mineralnych, a suszone warzywa mają bardziej wyrazisty aromat niż ich świeża wersja.

Jak suszyć owoce i warzywa?

Suszenie warzyw i owoców nie jest skomplikowaną czynnością. Do jej wykonania potrzebujemy wybranych owoców i warzyw oraz specjalnej suszarki lub zwykłego piekarnika. Oczywiście można też wykorzystać naturalne metody, jednak suszenie owoców na słońcu pochłania zdecydowanie więcej czasu. Wymaga ponadto poświęcania większej uwagi – owoce należy często przewracać i chronić przed deszczem i wilgocią. Zacznijmy jednak od samego początku, a więc wybrania właściwych produktów.

Owoce i warzywa, które zamierzamy suszyć, przede wszystkim muszą być świeże. Powinny także wyróżniać się dobrą jakością. Jeżeli nie jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami przydomowego ogródka z domowymi uprawami, sięgajmy po owoce i warzywa specjalnie wyselekcjonowane przez specjalistów – właśnie takie znajdziecie w marketach E.Leclerc.

Przed suszeniem owoce i warzywa musimy dokładnie opłukać. Większe owoce i warzywa (np. jabłka, gruszki, pomidory) kroimy na cienkie plastry, najlepiej nieprzekraczające 0,5 cm, i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, np. Wiodącej Marki. Warto postarać się zachować równą grubość plastrów, co zdecydowanie ułatwi samo suszenie. Suszone truskawki, winogrona lub suszone maliny, można uzyskać, susząc owoce w całości (mniejsze) lub przekrajając je na pół. Tak przygotowane wkładamy do piekarnika i trzymamy w nim aż do całkowitego odparowania wody. Owoce najlepiej suszyć w temperaturze nieprzekraczającej 58°C, warzywa zaś w 52°C.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek