- 4
- 45 minut
Składniki:
Pieczona dynia:
- ½ małej dyni
- 1 czerwona cebula
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek Rustica
Sos:
- ¼ szklanki oliwy z oliwek Rustica
- 4 łyżki octu balsamicznego Rustica
- 1 łyżeczka musztardy dijon Rustica
- 2 łyżki syropu klonowego Tables du Monde
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
Pozostałe składniki sałatki:
- 100 g świeżego szpinaku
- ½ szklanki komosy ryżowej
- ½ szklanki żurawiny suszonej Tablier Blanc
- ½ owoca granatu
- 100 g sera feta Les Croises
- ½ szklanki orzechów włoskich Tablier Blanc
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dynię obrać, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w grubą kostkę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć dynię i cebulę. Skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem.
- Warzywa piec około 25-30 minut do zarumienienia. Odstawić do ostygnięcia.
- Przygotować sos: czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
- Komosę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Odsączyć, a następnie ugotować w 1 szklance wody.
- Do miski wrzucić ugotowaną i ostudzoną komosę, ostudzoną dynię z cebulą, szpinak, posiekane orzechy, żurawinę i ziarenka granatu. Wymieszać. Na wierzch pokruszyć ser feta.