Składniki:
- 40 g masła LES CROISES
- 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 800 g buraczków BIO VILLAGE
- 1 marchewka
- 1 laska selera naciowego
- 1 jabłko
- około 1, 5 litra bulionu warzywnego
- ocet jabłkowy RUSTICA
- cukier trzcinowy TEVA
- sól
- pieprz
- 100 g sera koziego LES CROISES
- świeży koperek
- liście botwinki
Sposób przygotowania:
- W garnku z grubym dnem podgrzać masło z oliwą. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć na średnim ogniu kilka minut do zarumienienia. Dodać rozdrobniony czosnek i smażyć 30 sekund. Następnie dodać obraną marchewkę i jabłko, oraz seler naciowy pokrojone w kostkę i smażyć około 2 minut. Do warzyw dodać obrane i pokrojone w kostkę buraczki i znowu smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając, żeby warzywa nie przywarły do dna garnka.
- Kiedy warzywa ładnie się przyrumienią zalać je bulionem i gotować pod przykryciem na małym ogniu około godziny, aż buraczki będą miękkie.
- Zupę rozdrobnić za pomocą malaksera, lub ręcznego blendera. Gdyby była za gęsta dodać jeszcze bulionu. Doprawić octem jabłkowym, cukrem, solą i pieprzem.
- Podawać z posiekanym koperkiem, plasterkami koziego sera i liśćmi botwinki.