- 8
- 35 minut
Składniki:
Składniki na pulpeciki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek Rustica
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu Rustica
- ½ łyżeczki mielonego kuminu
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka płatków chili
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ cebuli czerwonej
- 4 ząbki czosnku
Składniki na tzatziki:
- 1 ogórek szklarniowy
- 2 ząbki czosnku
- ½ pęczka koperku
- ½ pęczka świeżej mięty
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Pozostałe składniki:
- mix sałat
- papryka zielona
- czerwona cebula
- 150 g sera feta Les Croises
- 3 garści kaparów Rustica
- 3 gałązki pomidorów koktajlowych
- oliwa z oliwek Rustica
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wymieszać razem mieloną wieprzowinę, mieloną wołowinę, drobno posiekany czosnek, czerwoną cebulę, natkę pietruszki oraz pozostałe przyprawy.
- Ręce natłuścić oliwą i z mięsa formować małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na blaszce. Pulpeciki piec 20 minut.
- W czasie pieczenia pulpecików, przygotować sos tzatziki: Ogórka przekroić na pół i za pomocą łyżki pozbyć się nasion. Ogórka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać drobno posiekany koperek oraz miętę. Dodać rozdrobniony czosnek. Następnie dodać jogurt grecki i wszystko dokładnie wymieszać Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Przygotować jeden duży bowl lub od razu uszykować indywidualne porcje. W misce ułożyć mix sałat, plasterki papryki oraz czerwonej cebuli. Dodać porcję tzatzików, pulpeciki, kapary oraz pokruszony ser feta. Przyprawić pieprzem oraz polać dodatkową porcją oliwy.