- 10
- 1 godzina 10 minut
Składniki:
- 2 bakłażany
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka pomidorów NOTRE JARDIN
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/2 szklanki czarnych oliwek RUSTICA
- 1 łyżka octu z czerwonego wina RUSTICA
- 1 opakowanie sera feta LES CROISES
- Bazylia świeża
- 3 łyżki oliwy z oliwek WM
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego TURINI
- ¼ łyżeczki kuminu
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
- Bakłażany przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę bakłażana ponacinać w kratkę, a następnie za pomocą łyżki wybrać miąższ, zostawiając obwódkę o grubości około 1 cm.
- Bakłażany posmarować 1 łyżką oliwy z oliwek i oprószyć solą. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20-25 minut, do miękkości.
- W międzyczasie przygotować farsz. Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek. Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć kilka minut, następnie dodać czosnek pokrojony w plasterki i smażyć pół minuty. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę i smażyć około 2 minut, następnie dodać kawałki bakłażana, a po dwóch minutach dodać pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy, kumin, sól i pieprz. Smażyć kilka minut. Na koniec smażenia dodać oliwki, ocet i drobno posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby doprawić.
- Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 220 stopni i ustawić górną grzałkę.
- Do połówek bakłażanu nałożyć farsz. Z wierzchu pokruszyć fetą. Zapiekać 8-10 minut.
- Upieczone bakłażany udekorować listkami bazylii.