- 12
- 60 minut
Składniki:
- ½ szklanki mąki migdałowej
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 180 g gorzkiej czekolady EQUADOR
- ½ szklanki oliwy z oliwek RUSTICA
- 4 jajka POLSKA KURKA
- ¾ szklanki cukru
- ¼ łyżeczki soli
Do podania:
- Bita śmietana i ulubione owoce
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować cienką warstwą oliwy z oliwek.
- W metalowej misce umieścić posiekaną czekoladę, oliwę i sól. Składniki podgrzać w kąpieli wodnej. Metalową miskę umieścić na rondelku z wodą, tak żeby woda nie dotykała miski. Wodę zagotować i zmniejszyć ogień. Składniki w misce mieszać do połączenia i rozpuszczenia się czekolady.
- Następnie dodać ½ szklanki cukru i ubijać. Dodać mąkę migdałową oraz ryżową i wymieszać. Następnie dodać żółtka jajek i dokładnie wymieszać. Żółtka jajek powinny być w temperaturze pokojowej.
- Białka jaj ubić na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawać ¼ szklanki cukru łyżka po łyżce, cały czas miksując. Ubite białka dodawać partiami do masy czekoladowej i delikatnie wmieszać.