Zapiekane jajka

  1. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek pokrojony w plasterki i podsmażać około 1 minuty, dodać szpinak i smażyć aż starci swoją objętość. Przyprawić bardzo delikatnie solą i pieprzem.
  2. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni.
  3. Na dno kokilek wyłożyć pokrojoną drobno szynkę. Następnie dodać szpinak i wbić ostrożnie po 2 jajka do każdej kokilki. Na wierzchu rozkruszyć ser i posypać boczkiem. Doprawić odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem.
  4. Piec w temperaturze 200 stopni około 16 minut, aż białka jaj będą ścięte. Podawać gorące udekorowane szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi.

Pascha

  1. Rodzynki i żurawinę zalać likierem i odłożyć do nasączenia.
  2. Mleko wlać do garnka z grubym dnem. Laskę wanilii przeciąć na pół, wybrać ziarenka i dodać do mleka. Pozostałą część wanilii również dodać do mleka.
  3. Jajka zmiksować ze śmietaną na gładką masę i powoli wlewać na gotujące się mleko. Ponownie zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować około 10 minut,  co jakiś czas delikatnie mieszając.  Na powierzchni powinny pojawić się grudki sera.  Z masy wyjąć laski wanilii.
  4. Durszlak wyłożyć gazą złożoną 4 razy i przecedzić przez nią ser. Ser pozostawić na sicie na około2,5 godziny. Po tym czasie związać boki gazy i delikatnie odcisnąć z nadmiaru wody.
  5. Miękkie masło ubić z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę, a następnie dodawać do niej ser, łyżka po łyżce, cały czas miksując do powstania gładkiej masy.
  6. Do masy dodać odsączone z likieru bakalie, płatki migdałów, skórkę z cytryny, oraz skórkę pomarańczową. I delikatnie wmieszać.
  7. Gotową masę przełożyć  do naczynia wyłożonego gazą. Może to być specjalna forma na paschę, lub zwykła doniczka.
  8.  Masę docisnąć, zawinąć boki gazy do środka i przykryć talerzykiem. Chłodzić całą noc w lodówce.
  9. Następnego dnia, zdjąć talerzyk. Do paschy przyłożyć paterę i obrócić formę do góry dnem. Delikatnie zdjąć gazę. Udekorować ulubionymi bakaliami i orzechami.

Sałatka z tuńczykiem i jajkami

  1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, pokroić na 4 części.
  2. Oliwki przekroić na pół, pomidory na ćwiartki.
  3. Cebulę pokroić w cienkie plasterki.
  4. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
  5. Na talerzu ułożyć roszponkę, pomidory, cebulę, jajka, tuńczyka i oliwki. Sałatkę skropić sokiem z cytryny, polać oliwą z oliwek.
  6. Przyprawić oregano, solą i pieprzem.
  7. Podawać ze świeżym pieczywem.

Mazurek różany

Ciasto kruche:

  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić w malakserze i wyrobić. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i wyciąć kształt pisanki. Z resztek ciasta zrobić wałek i przykleić go do brzegów ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez około 60 minut.
  3. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut, do zarumienienia.
  4. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Masa różana:

  1. Czekoladę drobno posiekać. Śmietankę wymieszać z mlekiem, zalać herbatki i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć  z palnika i zostawić do namoczenia na kilka minut. Śmietanka powinna nabrać intensywnie różowego koloru. Odcedzić herbatki przez gazę, ponownie podgrzać  śmietankę i zalać nią czekoladę. Mieszać  do uzyskania gładkiej masy (zmieni kolor na fioletowy). Krem wylać na upieczony spód.

Masa jogurtowa:

  1. Jogurt grecki wyjąć  z lodówki na około godzinę przed przygotowaniem kremu i odsączyć na sitku.
  2. Czekoladę drobno posiekać. Olej kokosowy roztopić, wymieszać ze śmietanką i podgrzać. Mieszanką oleju ze śmietaną zalać białą czekoladę i dokładnie wymieszać. Do przestudzonej masy dodać odsączony jogurt grecki i wymieszać. Gotową masę wylać na warstwę różaną. Schłodzić w lodówce.
  3. Udekorować płatkami i pączkami róż, oraz siekanymi pistacjami.

Tarta z jajkami

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
  2. Formę na tartę posmarować masłem i posypać delikatnie mąką.
  3. Ciasto rozwałkować i przenieść na formę, delikatnie docisnąć do dna i brzegów formy. Odkroić nadmiar ciasta. Ciasto ponakłuwać widelcem , przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą i piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. 4 jajka ugotować na twardo. Szynkę pokroić w kostkę, a ser zetrzeć na tarce. W misce wymieszać śmietanę, 1 surowe jajko, żółty ser i szynkę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek i wymieszać.  Nadzienie przełożyć na podpieczony spód. Na nadzieniu ułożyć plasterki jajka.
  5. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
  6. Podawać ze świeżą roszponką i sosem jogurtowym.

Kurczak glazurowany

  1. Dzień wcześniej zamarynować kurczaka. Wszystkie składniki marynaty przełożyć do rondla i zagotować . Zdjąć z ognia i ostudzić. W przygotowanej marynacie, marynować kurczaka przez całą noc.
  2. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pozostałą marynatę odstawić na później. Kurczaka piec około 25 minut, podlewając pozostałą marynatą kilka razy podczas pieczenia.
  3. Po tym czasie wyjąć danie z piekarnika. Kurczaka wyłożyć na deskę i odstawić do odpoczęcia na 10 minut. Po tym czasie można przystąpić do krojenia mięsa.
  4. Marynatę która została z pieczenia mięsa zlać do rondelka i gotować do zredukowania sosu.

Sezamowy ryż:

  1. Ryż dokładnie wypłukać. Ugotować w wodzie w proporcji 1:2. Na dużej patelni rozgrzać olej rzepakowy. Wrzucić posiekaną dymkę, cukier, sezam i chwilę podsmażać. Dodać ocet ryżowy i odparować. Dodać ryż i smażyć około 3 minut. na koniec przyprawić solą i olejem sezamowym.

Sałatka orientalna:

  1. Sos sojowy, ocet ryżowy i cukier, gotować na małym ogniu, do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z ognia i przestudzić.
  2. Ogórka przekroić na pół, wybrać pestki i pokroić w bardzo cienkie paski. Marchewkę pokroić w zapałki. Cebulę pokroić w bardzo drobne plasterki.
  3. Do miski przełożyć ogórki, marchewkę i cebulę, zalać marynatą, dodać olej sezamowy i sezam. Wymieszać, i odstawić Przed podaniem sałatkę udekorować kiełkami rzodkiewki.
  4. Plasterki kurczaka podawać z sosem, ryżem sezamowym i orientalną sałatką.

Jajka w galarecie

 

  1. Jajka ugotować  na twardo. Obrać i przekroić na pół.
  2. Żelatynę namoczyć w odrobinie wody i odłożyć do napęcznienia na 5 minut.
  3. Gorący bulion przyprawić drobno pokrojonym czosnkiem , sokiem z cytryny i świeżo mielonym pieprzem.
  4. Do żelatyny dolewać stopniowo gorący bulion i mieszać do rozpuszczenia się żelatyny. Rozpuszczoną żelatynę wlać do pozostałej części bulionu i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
  5. Brokuł podzielić na małe różyczki i gotować około 2 minut, a następnie przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć.
  6. Kukurydzę odsączyć na sicie.
  7. Na dno formy wylać kilka łyżek bulionu i wstawić do lodówki
  8. Następnie ułożyć połówki jajek i połowę brokułu. Zalać bulionem i odstawić do lodówki.
  9. Gdy galaretka zacznie tężeć, ułożyć plasterki szynki zawinięte w ruloniki, posypać kukurydzą oraz pozostałymi różyczkami brokułu.
  10. Polać bulionem i odstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
  11. Przed podaniem naczynie z galaretką zanurzyć w gorącej wodzie na kilka minut, a następnie przyłożyć talerz, obrócić do góry dnem i wyjąć galaretkę na półmisek.
  12. Podawać z sokiem z cytryny.

Ciasto „leśny mech”

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  2. Szpinak przełożyć do garnka. Podgrzewać, mieszając co jakiś czas, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Około 2 minut.  Następnie szpinak zmiksować na gładki mus.
  3. Blachę o wymiarach 20×30 wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  4. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Następnie cały czas ubijając dodawać olej, łyżka po łyżce. Dodać szpinak i zmiksować tylko do połączenia.
  5. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia się składników.
  6. Masę przelać do przygotowanej wcześniej blachy i piec około 30 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
  7. Z ciasta odkroić wierzch (około 1/3 ciasta).  Zieloną część ciasta pokruszyć i odstawić.
  8. Przygotować krem: Mascarpone ubić przez około 30 sekund. Dodać śmietankę, cukier i skórkę z cytryny. Ubijać dalej do uzyskania puszystego kremu.
  9. Dolną część ciasta przełożyć kremem. Na kremie ułożyć plasterki kiwi i przykryć okruchami ciasta.
  10. Udekorować ulubionymi owocami.

Curry z kurczaka

  1. Wszystkie przyprawy wymieszać. Oliwę z oliwek rozgrzać na dużej patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę. Smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Następnie dodać drobno posiekany czosnek i imbir. Smażyć około 30 sekund i dodać mieszankę przypraw. Smażyć kolejne 30 sekund.
  2. Dodać bulion z kurczaka i pomidory w puszce. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut. Po tym czasie, zdjąć sos z ognia i rozdrobnić  za pomocą ręcznego blendera.
  3. Sos ponownie zagotować Przyprawić do smaku solą, pieprzem i chilli. Następnie dodać kurczaka pokrojonego w kostkę.
  4. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 10 minut, aż kurczak się ugotuje.
  5. Zdjąć z ognia, dodać mleko kokosowe. Gdyby sos był za gęsty dodać więcej bulionu.  Podawać z listkami świeżej kolendry i ryżem basmati.

Fritatta

  1. Boczek pokroić w plasterki i podsmażyć. Zdjąć z patelni. Na patelni zostawić około 1 łyżkę tłuszczu. Podsmażyć czosnek pokrojony w plasterki przez około 1 minutę. Dodać szpinak i smażyć aż zwiędnie i straci swoją objętość. Przyprawić delikatnie solą i pieprzem.
  2. W dużej misce wymieszać razem jajka ze śmietanką. Dodać boczek, szpinak, tarty ser, pomidorki przekrojone na pół, przyprawić solą i pieprzem.
  3. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Piec około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Wyjąć z piekarnika, odczekać 5 minut i podawać.