Jajka marynowane w buraczkach

  1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupek.
  2. W dużym słoiku wymieszać dokładnie składniki marynaty i włożyć do niej jajka.
  3. Słoik zakręcić i włożyć do lodówki na 12 -godzin do 3 dni. Im dłużej jajka będą w marynacie, tym intensywniejszy kolor jajek otrzymamy.
  4. Po tym czasie wyjąć jajka z marynaty, umyć i przekroić na połówki.
  5. Ogórki i paprykę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z majonezem.
  6. Na każdy listek cykorii nałożyć porcję sałatki, przykryć połówką jajka i udekorować koperkiem.

Pieczeń ze schabu

  1. Schab oczyścić, natrzeć solą i pieprzem, posmarować niewielką ilością oliwy, wcierając dokładnie przyprawy. Pomidory suszone drobno pokroić i przełożyć do miseczki.
  2. Dodać pokruszony ser owczy, drobno posiekane świeże zioła, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Dodać odrobinę oliwy z pomidorów i dokładnie wymieszać.
  4. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem.
  5. Na desce rozłożyć szynkę, tak aby plastry nachodziły na siebie.
  6. Położyć schab, posmarować go dokładnie farszem i zawinąć szynkę wokół schabu. Dokładnie docisnąć i przełożyć na blachę do pieczenia.
  7. Piec około 1,5h w temperaturze 170 stopni.
  8. Upieczone mięso odstawić do odpoczęcia, następnie pokroić w plastry.
  9. Podawać z pieczonymi warzywami i sałatą.

Królik wielkanocny – ciasto marchewkowe

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Jajka ubić z cukrem.
  3. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą korzenną.
  4. Dodać mielone migdały i dokładnie wymieszać.
  5. Do suchych składników dodać jajka z cukrem, oraz tartą marchewkę i rodzynki.
  6. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.
  7. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować cienką warstwą masła.
  8. Na tortownicę wyłożyć ciasto.
  9. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.
  10. Mascarpone utrzeć z serkiem i cukrem pudrem. Nie ucierać zbyt długo, tylko do połączenia i napuszenia się składników.
  11. Ostudzone ciasto przekroić na pół. Za pomocą kremu skleić połówki ciasta tak, żeby utworzyły półkole i ułożyć na paterze.
  12. Wyciąć kawałki ciasta na uszy ,obrócić i za pomocą kremu przykleić pionowo do ciasta tworząc uszy królika. Całość pokryć kremem, wyrównać i obsypać wiórkami kokosowymi. Z różowej drażetki utworzyć nos, a z czarnych oczy.

Biała kiełbasa w cieście francuskim

  1. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 10 równych prostokątów. Każdy prostokąt posmarować musztardą francuską.
  2. Białe kiełbasy przekroić w poprzek na pół.
  3. Połówki kiełbasek zawinąć w kawałki ciasta, zlepiając brzegi.
  4. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Posmarować jajkiem rozmieszanym z odrobiną wody. Posypać sezamem, czarnuszką i kminkiem.
  6. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni.
  7. Serwować gorące.

Czekoladowe babeczki wielkanocne

  1. Suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sito.
  2. Miękkie masło ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając dodawać pojedynczo jajka. Następnie dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
  3. Ciasto wyłożyć do papierowych papilotek do 3/4 wysokości. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone babeczki odłożyć do wystudzenia.
  4. Przygotować krem: Śmietankę podgrzać do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Wstawić do lodówki do zgęstnienia. Ostudzoną masę ubić na puszystą masę i od razu dekorować babeczki.
  5. Na krem wyłożyć po 3 czekoladowe lub cukrowe jajeczka.

Mazurek z czekoladą i konfiturą z pomarańczy

  1. Gotowy spód przełożyć do tortownicy pozostawiając na bokach ok. 1 cm brzeg. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez około 15 minut w 200 stopniach.
  2. Upieczony spód odłożyć do wystudzenia.
  3. Orzechy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, Piec około 10 minut w temperaturze 200 stopni, aż orzechy się uprażą i skórka zacznie od nich odchodzić.
  4. Orzechy wyjąć, przestudzić i przełożyć do bawełnianej ściereczki. Ściereczkę skręcić do góry i energicznie i intensywnie pocierać. W ten sposób skórka z orzechów powinna odejść bez większego problemu.
  5. Masa czekoladowa: Śmietankę zagotować w rondelku, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Na koniec dodać orzechy laskowe i wymieszać.
  6. Wystudzony spód posmarować cienką warstwą konfitury pomarańczowej. Na konfiturę wyłożyć masę czekoladową i wyrównać. Udekorować posiekanymi orzechami laskowymi i skórką pomarańczową.

Quinoa z warzywami i jajkiem

  1. Na patelni podgrzać  oliwę z oliwek. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę podsmażać. Dodać odmrożoną marchewkę z groszkiem i podsmażać póki warzywa zmiękną, ale wciąż będą jędrne. Dodać ugotowaną quinoa, przyprawić sosem sojowym i olejem sezamowym, wymieszać. Warzywa przesunąć na jedną część patelni, dodać niewielką ilość oliwy i usmażyć jajka.
  2. Przełożyć na talerze i posypać szczypiorkiem

Krem z pomidorów z soczewicą koralową i grzankami z pesto

  1. Do garnka wlać oliwę, podgrzać, dodać pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Podsmażać na średnim ogniu przez kilka minut, mieszać, uważać, żeby nie przypalić.
  2. Z kostek bulionowych BIO przygotować 1 litr bulionu.
  3. Dodać przyprawy, chwilę podsmażać, następnie dodać wypłukaną wcześniej soczewicę, znowu podsmażać, zalać bulionem, trochę ponad poziom soczewicy. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut, w razie potrzeby podlać bulionem.
  4. Kiedy soczewica wchłonie płyn i będzie miękka, dodać pomidory.
  5. Gotować pod przykryciem około 20-30 minut. W razie potrzeby dodać bulion.
  6. Zupę wyłączyć i zostawić na około pół godziny do przestudzenia.
  7. Następnie zblendować na krem razem z mascarpone. Gdyby krem był za gęsty, dodać bulion. Krem podawać z grzankami z pesto.

Pesto:

  1. Listki bazylii, czosnek, skórkę cytrynową, sok z cytryny, parmezan, podprażone na suchej patelni orzechy piniowe, sól i pierz umieścić w blenderze i rozdrobnić, dolewając stopniowo oliwę z oliwek.

Spaghetti alle Vongole

  1. Małże oczyścić i moczyć przez około godzinę w osolonej wodzie, a następnie przepłukać pod bieżącą wodą. Otwarte małże popukać delikatnie, jeśli się nie zamkną należy je odrzucić.
  2. Ugotować makaron.
  3. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy z oliwek z posiekaną cebulą i czosnkiem pokrojonym w plasterki. Gdy czosnek i cebula zaczną się rumienić, wrzucić małże i przykryć pokrywką. Po około 3 minutach zdjąć pokrywkę, wlać wino i dodać pokrojone w drobną kostkę pomidory, dusić na średnim ogniu kolejne 3 minuty.
  4. Po tym czasie, za pomocą łyżki cedzakowej wyłowić wszystkie małże. Te które się nie otworzyły, trzeba wyrzucić. Pozostały sos, gotować chwilę w celu zredukowania. Zredukowany sos przyprawić solą i pieprzem.
  5. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucić do sosu, wymieszać i zdjąć z ognia, dodać posiekaną natkę pietruszki i serwować.

Sałatka grecka

  1. Pomidory pokroić w grubą kostkę, obranego ogórka w półplasterki. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę o boku 5 mm.  Dodać oliwki i pokrojoną natkę. Cebulę obrać i  pokroić w talarki, dodać do sałatki.
  2. Z oliwy i octu winnego przygotować winegret, doprawić solą, pieprzem i oregano. Winegret dodać do sałatki i wymieszać.  Posypać pokruszonym serem feta.