Gulasz z jagnięciny po marokańsku

  1. Mięso pokroić w kostkę. Obtoczyć w soli, pieprzu i cynamonie.
  2. Marchewki, seler i cebulę pokroić. Czosnek i imbir zetrzeć na tarce.
  3. Na dużej patelni rozgrzać olej kokosowy i obsmażyć mięso z każdej strony do zarumienienia.
  4. Dodać cebulę i smażyć aż cebula się zarumieni.
  5. Dodać czosnek, imbir, drobno posiekany rozmaryn i smażyć około 3 minut, uważając żeby nie przypalić czosnku.
  6. Następnie wlać ocet jabłkowy, bulion, sok pomarańczowy, dodać drobno posiekane daktyle, marchewkę i seler naciowy i zagotować.
  7. Zmniejszyć ogień przykryć patelnię pokrywką i gotować przez około półtorej godziny, aż mięso będzie miękkie. Na koniec gulasz posypać drobno posiekaną natką pietruszki, lub kolendrą. Podawać z kuskusem.

Faszerowane pieczarki

  1. Od pieczarek odkroić nóżki. Ułożyć pieczarki na kratce do pieczenia blaszkami do góry. Przyprawić solą i pieprzem, posmarować oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, pod ruszt z pieczarkami podłożyć blachę, bo może wyciekać z nich woda. Piec około 20 minut, aż grzyby będą miękkie.
  2. Wodę która pojawi się na pieczarkach odlać, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Przygotować sos pomidorowy:  3 ząbki czosnku pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, chwilę podsmażyć na niej czosnek, dodać pomidory z puszki, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, ziołami prowansalskimi, dodać liść laurowy. Gotować aż sos zgęstnieje. Odstawić
  4. Przygotować szpinak: 2 ząbki czosnku pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, chwilę podsmażyć na niej czosnek, dodać szpinak, przyprawić, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażyć aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Odstawić.
  5. Przygotować bułkę tartą: Cebulę pokroić bardzo drobno. 1 ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. W garnuszku roztopić masło. Kiedy zacznie bulgotać dodać cebulę i odrobinę soli i podsmażać około 1 minuty. Następnie dodać bułkę tartą i czosnek i smażyć około 4 minut, mieszając co jakiś czas.
  6. Kozi ser pokroić w plasterki. Każdy plasterek obtoczyć w przygotowanej wcześniej bułce.
  7. Na pieczarki nałożyć sos pomidorowy, następnie szpinak i kozi ser obtoczony w bułce.
  8. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Cytrynowe ciasto z ricottą

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Migdały zmielić na mąkę (nie mielić zbyt długo, żeby nie powstało masło migdałowe)
  3. Białka oddzielić od żółtek.  Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić.
  4. W drugiej misce ubić miękkie masło z cukrem i ziarnami wanilii.
  5. Dodać skórkę z cytryny i żółtka, wymieszać. Dodać sok z cytryny, ponownie wymieszać.
  6. Następnie dodać  ricottę i mąkę migdałową i dokładnie wymieszać.
  7. Na koniec dodać ubite wcześniej białka i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
  8. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem. Przelać masę do tortownicy i delikatnie wyrównać.
  9. Piec 45-50 minut.
  10. Po upieczeniu zostawić ciasto do wystygnięcia. Kiedy będzie wystudzone wyjąć z tortownicy. Udekorować cukrem pudrem i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Chipsy z cukinii

  1. Cukinie pokroić w plastry. Na blasze ułożyć kilka warstw ręczników papierowych i ułożyć na nich plasterki cukinii. Posolić i odstawić na 20 minut. Po tym czasie cukinie puszczą sporo wody. Docisnąć do nich ręczniki papierowe, żeby się jej pozbyć.
  2. Migdały zmielić na mąkę.
  3. Przygotować trzy miseczki – w jednej wymieszać mielone migdały, bułkę tartą, ser, oraz zioła prowansalskie. W drugiej mąkę przyprawioną solą i pieprzem. A w trzeciej jajka wymieszane z solą i pieprzem.
  4. Obtaczać cukinie najpierw w mące, w jajku, a następnie w serowej mieszance. Plastry cukinii układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec w temperaturze 200 stopni, około 25 minut, aż cukinie staną się chrupiące.
  6. Podawać z ulubionym sosem

Jogurt z domową granolą i borówkami

  1. Do rondelka przełożyć olej kokosowy, miód, masło orzechowe, sól i cukier trzcinowy. Podgrzewać i mieszać do połączenia się składników.
  2. Migdały i pekany posiekać, wrzucić do dużej miski. Dodać pozostałe składniki: płatki owsiane, pestki dyni, nasiona słonecznika i cynamon. Dokładnie wymieszać.
  3. Do suchych składników dodać masę z rondelka i dokładnie wymieszać
  4. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piec około 25-30 minut w temperaturze 140 stopni.
  6. Odłożyć do wystudzenia.
  7. Borówki przełożyć do garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu. Odlać trochę soku z borówek do szklanki i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Żelatynę wymieszać z odrobiną wody zostawić do napęcznienia. Kiedy borówki się zagotują dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Chwilę gotować.  Zdjąć z ognia. Do żelatyny dodać gorący sok z borówek, wymieszać a następnie dodać do garnka z borówkami. Odłożyć do ostudzenia.
  8. Na dno słoiczków nałożyć kilka łyżek borówek, następnie warstwę jogurtu naturalnego. Przykryć warstwą domowej granoli.

Norweska zupa rybna

  1. Marchewki obrać, pokroić na plasterki. Białą część pora i czosnek pokroić na plasterki. W garnku rozgrzać masło razem z oliwą. Wrzucić pokrojone warzywa i chwilę smażyć, co jakiś czas mieszając.
  2. Dodać bulion, mleko oraz śmietankę. Mąkę rozprowadzić w odrobinie wody i dodać do garnka.
  3. Do garnka dodać pokrojone kawałki ryb, bez skóry i ości, oraz obrane i oczyszczone krewetki. Gotować na bardzo małym ogniu, przez kilka minut, żeby ryby oraz krewetki się ugotowały.
  4. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  5. Zupę przelać do misek. Udekorować skórką cytryny i świeżym koperkiem.

Zupa z pieczonego kalafiora i ciecierzycy

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
  2. Ciecierzycę wypłukać i odsączyć. Kalafior rozmrozić i podzielić na mniejsze części. Ząbki czosnku obrać. Ciecierzycę, kalafior i czosnek przełożyć do miski. Dodać 3 łyżki oliwy, paprykę, kumin i sól. Wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 30 minut (w połowie pieczenia wymieszać).Wyjąć z piekarnika i odłożyć
  3. W garnku rozgrzać jedną łyżkę oliwy. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawić pieprzem i smażyć około 2 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Dodać bulion warzywny i zagotować. Gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodać 3/4 porcji pieczonych warzyw. Resztę zostawić do dekoracji.
  5. Zdjąć z ognia. Za pomocą blendera ręcznego rozdrobnić warzywa na gęsty mus. Dodać śmietankę. Przyprawić solą i pieprzem.
  6. Porcję zupy nałożyć do miseczek. Udekorować pieczonym kalafiorem i ciecierzycą, oraz listkami tymianku, pestkami dyni, oraz płatkami chilli. Można dodatkowo dodać łyżkę śmietany na porcję.

Tortille pszenne z falafelami

  1. Ciecierzycę wsypać do garnka, zalać dużą ilością zimnej wody. Namoczyć przez noc.
  2. Odcedzoną ciecierzycę oraz sól, cebulę, czosnek i sodę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać listki natki pietruszki oraz przyprawy. Wymieszać.
  3. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i odkładać na talerz. Rozgrzać olej, wkładać porcjami kulki z ciecierzycy i smażyć po około 3 minuty z każdej strony.
  4. Falafele podawać z warzywami i ulubionym sosem w tortillach pszennych.

Trufle z orzechów

  1. Daktyle namoczyć na kilka godzin w wodzie mineralnej. Po tym czasie odsączyć.
  2. Migdały, orzechy i wiórki przełożyć do blendera i porządnie rozdrobnić. Dodać pozostałe składniki i miksować do uzyskania jednolitej masy.
  3. Z masy formować małe kulki wielkości orzechów włoskich.
  4. Kulki obtoczyć w kakao, wiórkach lub rozdrobnionych pistacjach.
  5. Gotowe trufle odłożyć na kilka godzin do lodówki.

Makaron z zielonym groszkiem, boczkiem i miętą

  1. Boczek pokroić na małe kawałki. Na rozgrzaną patelnię wrzucić kawałki boczku i usmażyć na chrupiąco. Zdjąć z patelni i odłożyć na ręcznik papierowy.
  2. Z patelni odlać połowę tłuszczu ze smażenia boczku resztę zostawić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę i czosnek smażyć na tłuszczu z boczku na małym ogniu. Następnie zdjąć cebulę i czosnek z patelni i odłożyć do małej miseczki.
  3. Na patelnię wlać 2 szklanki bulionu warzywnego oraz mleko. Zagotować. Dodać suchy makaron i gotować na małym ogniu około 15-20 minut, co jakiś czas mieszając, aż makaron będzie ugotowany i wchłonie większość płynu.
  4. Kiedy makaron będzie już ugotowany dodać mrożony groszek, po minucie dodać odłożoną cebulę z czosnkiem , sok i skórkę z cytryny, połowę usmażonego boczku, posiekaną miętę i wymieszać.
  5. Porcję makaronu wyłożyć na talerz. Posypać kawałkami boczku i odrobiną tartego sera.