Gofry z ricottą i łososiem wędzonym

  1. Mąkę, cukier, roztopione i przestudzone masło, żółtka i 1/3 mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Odstawić na 5 – 10 minut.
  2. W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą, sztywną pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Nakładać ciasto do gofrownicy i piec około 3 – 4 minut.
  3. Na upieczone gofry ułożyć po dwie łyżki ricotty, plastry wędzonego łososia, plasterki ogórka, rzodkiewki, udekorować świeżą rukolą i koperkiem.

Pieczone bataty po meksykańsku

  1. Bataty umyć i nakłuć kilka razy widelcem. Wyłożyć na blachę i piec w temperaturze 220 stopni przez ok. 50 minut.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć na średnim ogniu ok. 3 minut, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dalej smażyć do momentu aż papryka zmięknie. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić.
  3. Kiedy słodkie ziemniaki są już upieczone, odstawić je na kilka minut do ostudzenia. Następnie przekroić na pół i za pomocą łyżki wydrążyć wgłębienia.
  4. Miąższ z  batatów dodać na patelnię z cebulą i papryką. Dodać odsączoną kukurydzę i czerwoną fasolę. Wymieszać. Spróbować w razie potrzeby przyprawić do smaku.
  5. Wydrążone bataty posmarować oliwą z oliwek. Napełnić farszem i posypać serem.
  6. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 5-10 minut.
  7. Sos pomidorowy: Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć około minuty, dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Smażyć kilka minut na małym ogniu, uważając żeby nie przypalić czosnku. Dodać pomidory w puszce i przyprawy. Gotować do uzyskania gęstego sosu.

 

Guacamole:

  1. Awokado obrać, miąższ wyjąć do miski, dodać rozdrobnione ząbki czosnku, sok z limonki i sól. Rozgnieść za pomocą widelca. Do czasu podania przykryć pestkami  z awokado, żeby sos nie sczerniał.
  2. Upieczone bataty posypać listkami kolendry, szczypiorkiem i płatkami chilli. Podawać z sosem pomidorowym, guacamole i sokiem z limonki.

Zupa z białej fasoli z pomidorami

  1. W dużym garnku rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Cebulę i seler pokroić w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Cebulę i seler podsmażyć na średnim ogniu, przez około 10 minut.
  2. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 2 minuty.
  3. Z kostek bulionowych przygotować bulion.
  4. Dodać do garnka, razem z pozostałymi składnikami.
  5. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez 20 minut.
  6. Porcje zupy podawać z posiekaną natką pietruszki.

Pieczony camembert z winogronem i orzechami

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Ser odwinąć z opakowania i przełożyć do drewnianych okręgów.
  3. Górę sera naciąć w kratkę.
  4. Posmarować delikatnie oliwą z oliwek.
  5. Przyprawić solą i pieprzem, przykryć gałązkami tymianku.
  6. Oliwę z oliwek, ocet i miód wymieszać razem. Dodać winogrona i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut aż winogrona będą miękkie. W połowie pieczenia można je przemieszać.
  8. Na ostatnie 15 minut pieczenia winogron, dołożyć ser i piec około 12-15 minut.
  9. Bagietkę pociąć na kromki.
  10. Kiedy winogrona i ser będą już gotowe, piekarnik przełączyć na funkcję grilla, zwiększyć temperaturę do 200 stopni i przygotować grzanki.
  11. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni.
  12. Gotowy ser udekorować winogronami i orzechami, można dodatkowo polać go sosem powstałym przy pieczeniu winogron.
  13. Podawać razem z grzankami.

 

 

Mus czekoladowy z czerwonej fasoli

  1. Orzechy uprażyć na suchej patelni.
  2. Fasolę z puszki dokładnie wypłukać i odsączyć na sicie.
  3. Do miski blendera przełożyć fasolę, orzechy, kakao, cynamon i sok z cytryny.
  4. Blendować do rozdrobnienia składników.
  5. Następnie dodać olej kokosowy, oraz syrop klonowy i ponownie zmiksować.
  6. Stopniowo dodawać napój owsiany, do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dodać więcej mleka. Mus może być lekko lejący, ale zgęstnieje jeszcze w lodówce.
  7. Spróbować i w razie potrzeby doprawić wg własnego smaku.
  8. Mus przełożyć do szklanych słoiczków i odstawić na kilka godzin do lodówki.
  9. Gotowe porcje udekorować wiórkami tartej czekolady, ziarenkami granatu, oraz orzechami laskowymi.

Sernik z nerkowców

  1. Orzechy nerkowca zalać zimną woda i odstawić na noc.
  2. Spód: do blendera przełożyć orzechy i dokładnie rozdrobnić. Dodać pozostałe składniki i blendować do uzyskania w miarę gładkiej masy.
  3. Dno tortownicy o średnicy 16 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować olejem kokosowym. Wyłożyć orzechową kruszonkę, wklepać w dno tortownicy i wyrównać.
  4. Nerkowce wypłukać i odsączyć. Przełożyć do blendera i rozdrobnić. Dodać pozostałe składniki i miksować do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji.
  5. Spróbować i w razie potrzeby dosłodzić lub dodać sok z cytryny.
  6. Masę z nerkowców, wyłożyć na orzechowy spód i schować do zamrażarki na ok. 3 godziny.
  7. Polewa: Czekoladę pokroić drobno i przełożyć do miseczki. Ekstrakt z miąższu kokosa zagotować i zalać nim czekoladę. Odczekać 2 minuty i wymieszać na gładką polewę.
  8. Polewę wyłożyć na sernik. Pozwolić zastygnąć. Sernik wyjąć z obręczy i gotowe.

Wołowina w czerwonym winie z kuleczkami ziemniaczanymi

  1. Oliwę rozgrzać na dużej patelni. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Wołowinę pokroić w grubą kostkę, dodać do cebuli i smażyć do momentu, aż z każdej strony zrobi się brązowa. Wlać wino, wymieszać, przykryć i dusić przez ok. 15 minut.
  2. Po tym czasie dorzucić pokrojone w kostkę pomidory oraz przecier pomidorowy. Przyprawić rozmarynem i cynamonem. Dorzucić liście laurowe. Posłodzić miodem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać, przykryć i dusić przez ok. 40 minut.
  3. W międzyczasie obrać marchewki i pietruszkę. Pokroić na plasterki, przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą, oprószyć solą i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15 minut. Następnie warzywa przełożyć do wołowiny w pomidorach, delikatnie wymieszać i wszystko razem podgrzewać jeszcze przez chwilę.
  4. Kuleczki ziemniaczane przygotować wg przepisu na opakowaniu. Podawać z wołowiną.

Tort makowy

  1. Mak wypłukać, namoczyć na noc. Gotować ok. 40 minut na małym ogniu. Przecedzić i zmielić na maszynce o drobnych oczkach. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mak i wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy, kaszę manną, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę.  Piec ok. 80 minut w 120°C. Odstawić do wystygnięcia.
  2. Żółtka z cukrem pudrem ubić na parze i powoli wkręcać mascarpone. Na koniec dodać kawę. Ciasto przekroić na 3 placki. Każdy placek skropić herbatą wymieszaną z rumem. 3 łyżki kremu odłożyć na boki tortu. Resztą przełożyć placki. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu, boki posypać orzechami. Przygotować polewę. W rondelku zagotować śmietankę. Zdjąć z ognia i wrzucić posiekaną czekoladę. Odczekać

Śledzie z jabłkiem

  1. Filety śledziowe pokroić na około 3 cm kawałki.
  2. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
  3. Jabłko pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny.
  4. Śmietanę wymieszać z majonezem, przyprawić.
  5. Powstały sos wymieszać ze śledziami, cebulą i jabłkiem.
  6. Posypać szczypiorkiem, lub koperkiem.

Sałatka makaronowa

  1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, pozostawić do ostygnięcia.
  2. Szynkę i ser feta pokroić w kostkę.
  3. Warzywa konserwowe odcedzić na sicie.
  4. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski.
  5. Musztardę, majonez i jogurt, wymieszać razem i dodać do pozostałych składników.
  6. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.