Zupa z brokułami i cheddarem

  1. W garnku rozgrzać oliwę z masłem. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażać około minuty. Następnie dodać pokrojone marchewki i smażyć jeszcze 5 minut. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć około minuty. Dodać mąkę i smażyć kolejną minutę.
  2. Dodać bulion i wymieszać dokładnie z mąką. Następnie dodać mleko i musztardę. Gotować kilka minut. Dodać kawałki brokułu i gotować aż warzywa będą pół miękkie. Cheddar drobno pokroić, Część zostawić do dekoracji resztę dodać do zupy. Gotować jeszcze dwie minuty, aż ser się rozpuści.
  3. Zupę serwować z dodatkową porcją cheddara, uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i odrobiną płatków chilli.

Grillowany łosoś z warzywami, kaszą jaglaną i sosem tzatziki

  1.  Sos tzatziki: Ogórki zetrzeć na tarce, zasypać solą (około 1/2 łyżeczki) i odstawić na 10-15 minut, aż ogórki puszczą wodę. Po tym czasie ogórki odcisnąć z wody. Dodać jogurt, posiekane zioła i przyprawy. Doprawić sokiem z cytryny i pieprzem. W razie potrzeby dosolić.
  2. Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać i przelać wrzątkiem. Gotować pod przykryciem w jednej szklance wody, do czasu, aż kasza wchłonie całą wodę. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut. Po tym czasie kaszę przełożyć do miski. Dodać posiekaną natkę pietruszki, oraz skórkę i sok z cytryny. Doprawić solą.
  3. Filety z łososia umyć i osuszyć. Przyprawić delikatnie solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
  4. Rozgrzać patelnię grillową. Łososia grillować najpierw od strony skóry przez kilka minut, aż skórka stanie się chrupiąca. A następnie obrócić na drugą stronę i grillować aż ryba będzie upieczona, ale wciąż soczysta.
  5. Bakłażana pokroić w plasterki, oprószyć solą, polać delikatnie oliwą i grillować z obu stron. Pomidora przekroić na pół, oprószyć solą, skropić oliwą i również grillować.
  6. W misce ułożyć rukolę, kaszę jaglaną, grillowaną rybę oraz grillowane warzywa, rzodkiewki i ogórki. Polać sosem tzatziki.

Mazurek wielkanocny

  1. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
  2. Wszystkie składniki na ciasto oprócz jajka przełożyć do malaksera. Gdy ciasto będzie miało już konsystencję kruszonki, dodać jajko i ponownie zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
  3. Ciasto rozwałkować na kwadrat o bokach około 20 cm. Nierówności ściąć i uformować z nich wałek. Wałek przykleić do brzegów ciasta tworząc ramkę. Tak przygotowane ciasto wstawić na 15 minut do zamrażarki. Następnie piec przez 25 minut.
  4. Upieczone i ostudzone ciasto posmarować dżemem porzeczkowym. Udekorować pokrojonymi bakaliami i gorzką czekoladą.

Jajka faszerowane kozim serem

  1. Jajka ugotować na twardo. Ugotowana jajka obrać ze skorupek, przekroić na pół i wydrążyć żółtka.
  2. Do żółtek dodać suszone pomidory, kozi ser, majonez, zioła prowansalskie i zmiksować na jednolitą masę. Przyprawić solą.
  3. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i faszerować nią połówki białek.
  4. Przyprawić pieprzem i udekorować świeżym tymiankiem.

Sałatka z łososiem, paluszkami krabowymi i jajkiem

  1. Łososia skropić cytryną, oliwą, oprószyć delikatnie solą i upiec. Jajka ugotować na twardo. Paluszki krabowe pokroić w plasterki. Salatę lodową umyć i poszarpać na mniejsze kawałki. Ogórki konserwowe pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Na talerzu ułożyć sałatę lodową. Na to ogórki, kawałki upieczonego łososia, paluszki krabowe i ćwiartki jajek. Skropić cytryną.
  3. Czosnek zetrzeć na tarce. Dodać majonez i jogurt naturalny. Przyprawić solą i pieprzem.
  4. Polać sałatkę sosem. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać z ulubionym pieczywem.

Pieczony kurczak faszerowany kaszą i pieczarkami

  1. Kurczaka umyć, osuszyć a następnie natrzeć dokładnie przyprawami: przyprawą do kurczaka, papryką słodką, papryką ostrą, majerankiem, solą.
  2. Kaszę jęczmienną ugotować. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki.
  3. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy z oliwek, podsmażyć cebulę przez kilka minut a następnie dodać pieczarki. Smażyć do zarumienienia i odparowania płynu. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać ugotowaną kaszę jęczmienną, posiekaną natkę pietruszki, sos sojowy, jajko i dokładnie wymieszać.
  4. Kurczaka nafaszerować. Zamknąć kurczaka za pomocą wykałaczek. Nóżki skrzyżować i związać. Odstawić kurczaka na dwie godziny.
  5. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniaki dokładnie wyszorować i ponacinać. Za pomocą pędzelka wysmarować dokładnie ziemniaki oliwą w rozcięciach. Przyprawić solą i ziołami prowansalskimi.
  6. Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym piersiami do góry. Dookoła kurczaka ułożyć ziemniaki, oraz kawałki cebuli. Przykryć folią aluminiową. Piec godzinę w temperaturze 200 stopni. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni, podlać piwem i piec kolejne 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdjąć folię, kurczaka podlać sosem piwnym, dołożyć pomidorki koktajlowe, plasterki cytryny i piec kolejne 30 minut bez przykrycia.

 

 

 

Sałatka z makaronem ryżowym i paluszkami krabowymi

  1. Makaron ryżowy ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  2. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  3. Paluszki krabowe pokroić w plasterki.
  4. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  5. Koperek drobno posiekać.
  6. Dodać majonez i jogurt naturalny.
  7. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Keks

  1. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
  2. Bakalie połączyć z łyżką mąki i dokładnie wymieszać.
  3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
  4. Masło ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Kolejno dodać mleko i ziarenka wanilii.
  5. Do masy dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, łyżka po łyżce. Na koniec dodać bakalie i wymieszać wszystko łyżką.
  6. Ciasto wyłożyć do formy na keks wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 70 minut.
  7. Z cukru pudru, wody i soku z cytryny przygotować lukier. Keks udekorować lukrem i suszonymi pączkami róż.

 

Zapiekane jajka z szynką parmeńską

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Za pomocą pędzelka wysmarować kokilki oliwą.
  3. Na spód kokilek wyłożyć cheddar i po jednym plasterku szynki. Do każdej kokilki wbić po dwa białka. Na wierzch ułożyć oliwki i pomidorki.
  4. Piec 10 minut. Po tym czasie dodać żółtka i piec około 3 minut. Upieczone jajka posypać serem Grana Padano, dodać po kolejnym plasterku szynki i udekorować świeżym tymiankiem. Przyprawić pieprzem. Podawać ze świeżym pieczywem.

 

Sałatka meksykańska

  1. Ser żółty zetrzeć na tarce.
  2. Fasolę, kukurydzę i ananasy odsączyć z zalewy. Por drobno posiekać. Paprykę pokroić w kostkę.
  3. Do przygotowanych składników dodać majonez.
  4. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  5. Udekorować natką pietruszki.