Nie tylko twaróg i gouda: najsmaczniejsze sery świata

Żółte, z dziurami lub bez. Topione, wędzone, pokryte pleśnią – wszystkie je łączy jeden wspólny mianownik, jakim jest pyszny, wyjątkowy smak. Tak duża różnorodność gatunków sera sprawia, że pośród wielu propozycji każdy ma szansę znaleźć swoją ulubioną. Sery są cennym źródłem białka i jednym z najchętniej spożywanych produktów, który w dodatku ma całą gamę zastosowań w kuchni. Aby znaleźć swój numer jeden, często trzeba wypróbować wiele kolejnych gatunków. Najlepiej, aby pochodziły one z różnych zakątków świata, w końcu nie tylko Polacy kochają sery. Znajdziemy je pod różną postacią niemal w każdym kraju. A który z nich jest najsmaczniejszy? Przekonajmy się.

Smaki Francji

Nasz przegląd najsmaczniejszych serów oczywiście musimy rozpocząć od ich królestwa, czyli Francji. Sery francuskie cieszą się ogromnym uznaniem na całym świecie. Ich różnorodność i oryginalny smak sprawiają, że są one źródłem wielu kulinarnych inspiracji. Wymienić ich wszystkich nie sposób, dlatego skupimy się wyłącznie na najbardziej popularnych.

Zestawienie otwiera oczywiście ser camembert, bez wątpienia jeden z najbardziej rozpowszechnionych serów francuskich. Produkowany jest on z krowiego mleka. Lekko postrzępiona skórka skrywa w sobie dojrzewający, niemal płynny środek. Ten ser pleśniowy można kupić w wielu europejskich krajach. Jednak oryginalny, produkowany we Francji, ma zdecydowanie mocniejszy, bardziej wyrazisty smak i aromat, dlatego też nie każdy przy bliższym poznaniu okazuje się być jego miłośnikiem. Na początek warto więc zaznajomić się z jego smakiem, wybierając produkty dostępne w naszym kraju, o bardzo dobrej jakości – tutaj z pomocą nadciąga marka Les Croises dostępna tylko w E.Leclerc.

Inne znane we Francji sery to m.in. sery owcze np. roquefort, sery kozie np. chevre oraz produkowane z mleka krowiego np. brie, a także Bresse Bleu . Natomiast najbardziej popularny we Francji, a zarazem niezwykle smaczny ser żółty to szwajcarski ser emmental.

Sery świata – Włochy

Do grupy najsmaczniejszych serów wywodzących się z Włoch bez wątpienia należy znana na całym świecie mozzarella, produkowana z mleka bawolego. Najlepiej smakuje z pomidorami, świeżą bazylią i oliwą z oliwek, choć może być wykorzystywana także jako dodatek do sałatek, składnik przystawek i innych dań.
Tuż za mozzarellą wymienić nalży gorgonzolę, czyli ser pleśniowy o bardzo wyrazistym smaku i zapachu, wyrabiany z mleka krowiego wraz z wybranym rodzajem podpuszczki. Oczywiście na liście nie może zabraknąć parmezanu, znanego i lubianego na całym świecie. Ser parmezan to twardy, dojrzewający ser, który produkowany jest z mleka krowiego. Dzięki swojej ziarnistej i kruchej strukturze stanowi świetny dodatek do sałatek, przystawek, makaronów oraz pizzy. Zarówno parmezan, jak i gorgonzola dostępne są w sprzedaży w naszym kraju. Może Ty także zdecydujesz się spróbować gorgonzoli marki Les Croises?

Cudze chwalicie… czyli polskie sery owcze

Każdy, kto choć raz próbował naszego rodzimego oscypka spod samiutkich Tatr, z pewnością zgodzi się ze stwierdzeniem, że to najsmaczniejszy ser wędzony. Oscypek to twardy ser owczy, który produkowany jest według tradycyjnej receptury – absolutnie nie ma sobie równych. Jego wyrazisty smak oraz charakterystyczny wygląd rozpoznawalne są nie tylko w naszym kraju. Oscypek każdego roku podbija serca i kubki smakowe turystów z różnych zakątków całego świata. Nic więc dziwnego, że stał się naszym dobrem narodowym i produktem regionalnym, którego receptura doczekała się ochrony prawnej!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek