Żółte, z dziurami lub bez. Topione, wędzone, pokryte pleśnią – wszystkie je łączy jeden wspólny mianownik, jakim jest pyszny, wyjątkowy smak. Tak duża różnorodność gatunków sera sprawia, że pośród wielu propozycji każdy ma szansę znaleźć swoją ulubioną. Sery są cennym źródłem białka i jednym z najchętniej spożywanych produktów, który w dodatku ma całą gamę zastosowań w kuchni. Aby znaleźć swój numer jeden, często trzeba wypróbować wiele kolejnych gatunków. Najlepiej, aby pochodziły one z różnych zakątków świata, w końcu nie tylko Polacy kochają sery. Znajdziemy je pod różną postacią niemal w każdym kraju. A który z nich jest najsmaczniejszy? Przekonajmy się.
Smaki Francji
Nasz przegląd najsmaczniejszych serów oczywiście musimy rozpocząć od ich królestwa, czyli Francji. Sery francuskie cieszą się ogromnym uznaniem na całym świecie. Ich różnorodność i oryginalny smak sprawiają, że są one źródłem wielu kulinarnych inspiracji. Wymienić ich wszystkich nie sposób, dlatego skupimy się wyłącznie na najbardziej popularnych.
Zestawienie otwiera oczywiście ser camembert, bez wątpienia jeden z najbardziej rozpowszechnionych serów francuskich. Produkowany jest on z krowiego mleka. Lekko postrzępiona skórka skrywa w sobie dojrzewający, niemal płynny środek. Ten ser pleśniowy można kupić w wielu europejskich krajach. Jednak oryginalny, produkowany we Francji, ma zdecydowanie mocniejszy, bardziej wyrazisty smak i aromat, dlatego też nie każdy przy bliższym poznaniu okazuje się być jego miłośnikiem. Na początek warto więc zaznajomić się z jego smakiem, wybierając produkty dostępne w naszym kraju, o bardzo dobrej jakości – tutaj z pomocą nadciąga marka Les Croises dostępna tylko w E.Leclerc.
Inne znane we Francji sery to m.in. sery owcze np. roquefort, sery kozie np. chevre oraz produkowane z mleka krowiego np. brie, a także Bresse Bleu . Natomiast najbardziej popularny we Francji, a zarazem niezwykle smaczny ser żółty to szwajcarski ser emmental.
Sery świata – Włochy
Do grupy najsmaczniejszych serów wywodzących się z Włoch bez wątpienia należy znana na całym świecie mozzarella, produkowana z mleka bawolego. Najlepiej smakuje z pomidorami, świeżą bazylią i oliwą z oliwek, choć może być wykorzystywana także jako dodatek do sałatek, składnik przystawek i innych dań.
Tuż za mozzarellą wymienić nalży gorgonzolę, czyli ser pleśniowy o bardzo wyrazistym smaku i zapachu, wyrabiany z mleka krowiego wraz z wybranym rodzajem podpuszczki. Oczywiście na liście nie może zabraknąć parmezanu, znanego i lubianego na całym świecie. Ser parmezan to twardy, dojrzewający ser, który produkowany jest z mleka krowiego. Dzięki swojej ziarnistej i kruchej strukturze stanowi świetny dodatek do sałatek, przystawek, makaronów oraz pizzy. Zarówno parmezan, jak i gorgonzola dostępne są w sprzedaży w naszym kraju. Może Ty także zdecydujesz się spróbować gorgonzoli marki Les Croises?
Cudze chwalicie… czyli polskie sery owcze
Każdy, kto choć raz próbował naszego rodzimego oscypka spod samiutkich Tatr, z pewnością zgodzi się ze stwierdzeniem, że to najsmaczniejszy ser wędzony. Oscypek to twardy ser owczy, który produkowany jest według tradycyjnej receptury – absolutnie nie ma sobie równych. Jego wyrazisty smak oraz charakterystyczny wygląd rozpoznawalne są nie tylko w naszym kraju. Oscypek każdego roku podbija serca i kubki smakowe turystów z różnych zakątków całego świata. Nic więc dziwnego, że stał się naszym dobrem narodowym i produktem regionalnym, którego receptura doczekała się ochrony prawnej!