Święta Bożego Narodzenia kojarzą się każdemu z wielką ucztą. Za wigilijnymi i świątecznymi potrawami tęskni się cały rok, choć są one często bardzo tłuste, ciężkostrawne i sprawiają, że po Świętach trudno wbić się w codzienne spodnie. Co można zmienić w recepturze tradycyjnych potraw i jakie nowe dania zaserwować, aby w czasie Świąt i po nich czuć się lekko i komfortowo?
Wigilijny barszcz warto przygotować tylko na bazie warzyw – nie będzie zawierał tłuszczu, ale pozostanie bogatym źródłem wielu antyoksydantów. Zupa grzybowa będzie niskokaloryczna, jeśli zostanie podana z niewielką ilością makaronu pełnoziarnistego, ugotowanego al dente.
Na wigilijnym stole muszą znaleźć się pierogi z kapustą i grzybami. Do ich przygotowania warto użyć razowej mąki. Można także zrezygnować z tradycyjnej kapusty i grzybów, a farsz przygotować z soczewicy. W ten sposób można zapewnić sobie dodatkowąporcję błonnika, który wspomoże proces trawienia.
Karp musi znaleźć się na stole, ale to tłusta i niezwykle ciężkostrawna potrawa wigilijna. Warto go przygotować na parze, bo będzie zawierać znacznie mniej tłuszczu i nie obciąży za bardzo żołądka.
Tradycyjną rybę po grecku także warto przygotować na parze. Warto podawać ją w dużej ilości warzyw, a cały zestaw będzie bardzo zdrowym daniem.
Ze świątecznego bigosu lepiej zrezygnować, bo jest on ogromnym obciążeniem dla organizmu. Warto go zastąpić doskonałą kaszą bulgur przyrządzoną z suszonymi i świeżymi pomidorami oraz z dużą ilością natki pietruszki. Danie jest świetne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Może być podawane osobno lub w towarzystwie ryby czy mięsa.
Śledzie, zamiast podawać w oleju lub śmietanie, warto otulić jogurtem naturalnym. Danie będzie zdecydowanie lżejsze i przyjaźniejsze dla żołądka.
Na świąteczny obiad, zamiast ciężkostrawnych dań z czerwonego mięsa, warto podać indyka przyrządzonego na parze wraz z dużą ilością warzyw. Danie można serować z aromatycznymi sosami przygotowanymi na bazie jogurtu.
Tradycyjny pasztet w tym roku powinien być przyrządzony na bazie zielonej soczewicy z dodatkiem mielonych orzechów laskowych, a jeśli ktoś lubi słodko-kwaśne akcenty, może dodać odrobinę żurawiny.
Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez pierników. Warto przygotować je na bazie razowej mąki i miodu, dodając kilka świeżych pomidorów. Tak, to nie pomyłka – piernik z pomidorami to hit tegorocznej zimy.