O zaletach domowych przetworów na zimę można pisać całe tomy. To przecież dzięki nim możemy cieszyć się owcami i warzywami przez cały rok i korzystać z ich niezwykłych wartości, które są tak cenne dla naszego zdrowia. Co prawda przygotowanie domowych przetworów wymaga wysiłku i czasu, ale uwierzcie… naprawdę warto.
Przygotowując samodzielnie specjały na zimę, mamy wpływ na to, co znajdzie się w słoikach. W gotowych produktach na sklepowych półkach znajdziemy wiele niezdrowych składników, których w domu nigdy nie dodamy. W domowych dżemach i konfiturach nigdy nie zastosujemy barwników, polepszaczy smaku czy też nie dodamy zbyt wiele cukru, który także nie jest korzystny dla zdrowia. W naszych przetworach nie zastosujemy substancji konserwujących, bo właściwa pasteryzacja sprawi, że wszystkie pyszności będą świetnie smakować nawet po długim czasie. Zatem nie zwlekając, bierzmy się do pracy.
Pierwsze kroki
Obojętnie czy zamierzamy przygotować przetwory z owoców czy z warzyw, obowiązują pewne uniwersalne zasady. Pierwsza z nich dotyczy jakości produktów, które chcemy umieścić w słoikach. Wybierając warzywa i owoce, decydujmy się na te, które wyglądają zdrowo i jędrnie. Nie najlepszym pomysłem jest robienie przetworów z produktów o wątpliwej jakości, bo istnieje duże ryzyko, że ciężka praca obróci się w nicość, a przetwory po krótkim czasie nie będą nadawać się do jedzenia.
Warto także zawczasu przygotować słoiki. Trzeba dokładnie przyjrzeć się słoikom z zakrętkami typu „twist”. Jeśli wieczko ma już ślady rdzy, to nie nadaje się do użytku. Trzeba zainwestować w nowe. W słoikach tradycyjnie zamykanych na gumkę ogromne znaczenie ma właśnie jej jakość. Jeśli gumowa uszczelka nosi ślady wieloletniego użytkowania, nie jest wystarczająco sprężysta lub gdy się po prostu kruszy, nie warto jej używać.
Zanim do słoika nałożymy jakiekolwiek pyszności, trzeba go dokładnie wyszorować i wyparzyć. Kilka minut w piekarniku nagrzanym do 85–95 stopni powinno wystarczyć.
Owocowe i warzywne pyszności
Najbardziej popularnymi owocami, z których robi się przetwory, są truskawki, śliwki i jabłka. Jednak warto pokusić się także o inne, z których zrobione zostaną nie tylko konfitury, dżemy czy kompoty. Warto przygotować pyszności spełniające rolę dodatków do mięs i serów. Nieco może zapomniane gruszki w occie, fantastyczne konfitury z borówek czy z żurawiny okażą się strzałem w dziesiątkę, chociażby jako dodatek do bożonarodzeniowej, pieczonej kaczki.
Niezwykle smakowite są warzywne sałatki, które przechowywane w słoikach są wspaniałym uzupełnieniem domowych obiadów. Tu szczególnie popularne są te przygotowywane z ogórków, papryki i kapusty. Nikogo też nie trzeba szczególnie przekonywać do domowych grzybków czy buraczków w occie, do pysznej dyni czy cukinii.
A na koniec… pasteryzacja
Gdy już wszystkie rarytasy zostaną umieszczone w słoikach, należy je poddać pasteryzacji. W warunkach domowych najlepiej użyć dużego garnka, na którego dnie kładzie się bawełnianą ściereczkę, a następnie ustawia się zamknięte wcześniej słoiki w odległości 2–3 cm jeden od drugiego. Całość należy zalać wodą do ¾ wysokości słoików. Na niewielkim ogniu garnek trzeba podgrzewać aż do zagotowania się wody. Potem zmniejszając siłę grzania, całość należy gotować jeszcze 20–25 minut. Następnie wszystkie słoiki trzeba ostrożnie wyjąć i poczekać, aż wystygną, wówczas można je umieścić w spiżarni.