Wieczory są coraz dłuższe, cieplejsze i zachęcają do urządzania przyjęć na świeżym powietrzu. A jak przyjęcie w ogrodzie, to pozycją obowiązkową w menu wydają się potrawy z grilla. Oczywiście kiełbaski i kaszanka są przysmakami znanymi i lubianymi, więc jeśli je podasz wszyscy z pewnością będą zachwyceni, jednak możesz postawić w kuchni na eksperymenty, które oczarują smakiem Twoich przyjaciół! Jak pysznie i oryginalnie rozpocząć nowy sezon grillowy? Podpowiadamy kilka prostych i niezawodnych przepisów.
Pierś z kurczaka w sosie sojowym
By mięso na grilla było aromatyczne i soczyste, warto wcześniej je zamarynować, zostawiając w lodówce przez całą noc przed planowanym grillowaniem. Zwykle stawiamy na klasyczne rozwiązania i zadowalamy się tradycyjną przyprawą grillową, którą posypuje się mięso tuż przed wrzuceniem na ruszt. Jeżeli jednak masz nieco więcej czasu przygotuj coś bardziej egzotycznego.
Będą Ci potrzebne:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 ząbki czosnku (posiekane drobniutko)
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka tymianku
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu
Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie płynne składniki. Następnie dodaj czosnek i zioła. Taka ilość marynaty wystarczy Ci, by natrzeć i przygotować dwie podwójne piersi z kurczaka (jeśli masz więcej mięsa, proporcjonalnie zwieksz ilość składników). Najlepiej pokrój piersi w mniejsze, cieńsze kawałki – wówczas szybciej będą doskonale upieczone.
Chrupiące skrzydełka miodowo-musztardowe
Choć miodowo-musztardowe skrzydełka to prawdziwy klasyk, jeśli chodzi o przysmaki z grilla, niewiele osób faktycznie je przyrządza. Szkoda – bo to bardzo proste, a efekty są zwykle widowiskowe. Do przyrządzenia kilograma skrzydełek potrzebne Ci będą:
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 3 łyżki oleju
- pieprz
- sól
- szczypta słodkiej mielonej papryki, kminu rzymskiego, curry i kurkumy
Wystarczy dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki marynaty i natrzeć skrzydełka. By mięso przeszło smakiem przypraw, powinno pozostać zanurzone w nich na minimum 2 goziny.
Coś dla wegetarian: warzywa na grilla
Po dwóch propozycjach dla mięsożerców czas na wegetariańskie przepisy na grilla. Jeśli lubisz grillowane warzywa, warto zaopatrzyć się w specjalną patelnię do grillowania na otwartym ogniu – przyrządzenie jarskich potraw będzie wówczas znacznie prostsze. W temacie warzyw z grilla siła tkwi w prostocie. Wystarczy odrobina przypraw i oliwy z oliwek, by przyrządzić prawdziwe arcydzieło. Na kolorową mieszankę warzywną z grilla przygotuj:
- 2 papryki czerwone
- 1 paprykę żółtą
- 1 paprykę zieloną
- 1 bakłażana
- 1 cukinię
- 3 cebule
- 2 marchewki
- 3 spore ząbki czosnku
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój w dość duże kawałki. Włóż do dużej miski, obsyp przyprawami, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i skrop oliwą. Wymieszaj dokładnie, by przyprawy dotarły do wszystkich kawałków warzyw. Jeśli masz patelnię do grillowania na otwartym ogniu, przełóż je tam, jeśli nie – możesz spokojnie przyrządzić warzywa z grilla na aluminiowej blaszce do grillowania. Opiecz je z każdej strony, co jakiś czas przewracając. Dobrze będą smakowały z dipem koperkowym lub sosem tzatziki.
Smacznego!