Każdy z nas jada czasem lunch na mieście, choć nie jest to ani zdrowe, ani tanie. Wydaje się, że w naszej zabieganej codzienności nie mamy innego wyjścia. Nic bardziej mylnego – wystarczy wygospodarować trochę czasu wieczorem, by przygotować zdrowy i pyszny lunchbox do pracy. Przedstawiamy kilka smakowitych, inspirowanych wiosną pomysłów na zdrowy posiłek w ciągu dnia.
Kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem
Dania takie jak risotto czy kaszotto świetnie sprawdzają się jako jedzenie do pracy. Od początku wszystko jest w nich dokładnie ze sobą wymieszane, więc nie trzeba się martwić o to, jak przetrwają transport. Proponowane przez nas kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem spodoba się szczególnie tym, którym trudno wygospodarować więcej czasu na gotowanie. Na dwie porcje, które możesz zjadać dzień po dniu, potrzebne będą:
- pojedyncza pierś z kurczaka
- pół paczki mrożonej marchewki z groszkiem
- por
- woreczek kaszy gryczanej
- łyżeczka masła
- łyżeczka oliwy z oliwek
- 250 ml bulionu
- szczypiorek
- pół łyżeczki suszonego tymianku
Pokrój pora w krążki i podsmaż go na oliwie na sporej, dość głębokiej patelni. Następnie dodaj masło i kurczaka pokrojonego w drobną kostkę. Dopraw pieprzem i tymiankiem. Po 5 minutach dodaj surową kaszę gryczaną i dalej smaż przez ok. 3 minuty, po czym dodaj mrożoną marchewkę z groszkiem i odrobinę soli. Wymieszaj i zalej gorącym bulionem. Gotuj przez 10 minut pod przykryciem, a na ostatnie 5 minut zdejmij pokrywę. Posyp szczypiorkiem, po czym przełóż do pojemnika na jedzenie i… gotowe!
Makaron z fasolką i białym serem
Odpowiednio przyrządzony makaron to też dobry pomysł na obiad fit, który możesz zabrać do pracy. Najlepiej zdecydować się na makaron pełnoziarnisty, który zawiera dużo błonnika przyspieszającego przemianę materii. Na dwudniową porcję przygotuj:
- 160 g makaronu pełnoziarnistego
- 200 g fasolki szparagowej (może być mrożona – wówczas wcześniej należy ją rozmrozić)
- 200 g cukini
- 100 g białego sera
- 2 łyżki oliwy w oliwek
- 50 g masła
- pieprz, sól i bazylię do smaku
Opłucz i oczyść z szypułek fasolkę, a następnie pokrój ją na kawałki długości ok. 4 cm. Makaron wrzuć do gotującej się, osolonej wody i gotuj, aż będzie al dente. Na 7 minut przed końcem dorzuć fasolkę. Na patelni w tym czasie sklaruj masło i przez cały czas gotowania makaronu smaż na nim pokrojoną w kostkę cukinię. Odcedź makaron i fasolkę, a potem dorzuć je na patelnię do cukinii i dodaj odrobinę oliwy. Posyp pokruszonym serem białym, solą, pieprzem i bazylią. Lunchbox do pracy gotowy!
Kanapka z kurczakiem
Bywa, że w pracy nie mamy warunków, żeby rozsiąść się z lunchboxem. W takim wypadku najlepiej przygotować po prostu pożywne kanapki. Naszym faworytem jest pieczona pierś z kurczaka – przygotuj ją w ulubionej marynacie, a następnie pokrój w plastry i ułóż na pełnoziarnistej bułce. Dodaj warzywa, które lubisz – pomidory, ogórki czy wyhodowaną na własnym parapecie rzeżuchę. Kanapkę warto uzupełnić awokado, które jest nie tylko zdrowe, ale też dostarcza organizmowi sporo energii i pobudza mózg do pracy. To szybkie i proste jedzenie do pracy dla tych najbardziej zabieganych.
Smacznego!