Smażone na masełku z dodatkiem cebulki grzyby leśne pod względem apetycznego zapachu, który rozprzestrzenia się po całym domu, nie mają sobie równych. Któż z nas nie lubi ich w tej wersji? Choć grzyby smażone są wyjątkowo pyszne, nie warto ograniczać się wyłącznie do podawania ich w ten sposób, bowiem równie dobrze smakują serwowane w postaci sosu, zupy grzybowej oraz jako dodatek wielu innych dań. Podpowiadamy, jak kreatywnie wykorzystać grzyby jadane w kuchni.
Grzyby w różnej postaci – sprawdź, jak je wykorzystać w kuchni na różne sposoby
Grzyby – pomimo tego że nie są zaliczane do grupy produktów spożywczych zawierających liczne wartości odżywcze – są niezwykle smaczne. Dlatego warto włączyć je do swojej diety, tym bardziej, że w kuchni mają naprawdę wiele zastosowań. Potrawy z grzybów, takie jak na przykład zupa grzybowa, sos grzybowy czy kotlety z grzybów, są nie tylko wyjątkowo pyszne, ale też niezwykle proste do przygotowania. Aby przyrządzić je we własnej kuchni, nie musimy posiadać zaawansowanych umiejętności kulinarnych, ani też poświęcać na ten cel dużej ilości czasu.
Do ich przyrządzenia oczywiście potrzebujemy grzybów leśnych. Jeżeli jednak nie mamy możliwości, aby uzbierać je samodzielnie lub też nie czujemy się na tyle dobrymi grzybiarzami, by bez obaw wybrać się do lasu na poszukiwania, możemy skorzystać z grzybów, które dostępne są w sklepach.
Dobrą alternatywą w ramach oszczędności czasu jest także skorzystanie z gotowych mrożonek zawierających grzyby, jak np. zupa grzybowa Wiodącej Marki. Inne proste przepisy z grzybami w roli głównej, to poza wymienionymi na przykład kapusta z grzybami, kojarzona przede wszystkim z wigilijnym stołem, oraz uszka z grzybami – najlepszy dodatek do barszczu czerwonego, kolejnego wigilijnego dania, choć nie tylko. Z powodzeniem bowiem możemy zajadać się nim przez cały rok!
Grzyby leśne o każdej porze roku? Tak, teraz to możliwe!
Bez wątpienia sos ze świeżych grzybów czy też zupa ze świeżych grzybów leśnych są niezwykle aromatyczne. Potrawy przyrządzone ze świeżych grzybów zawsze odrobinę bardziej kuszą swoim niepowtarzalnym smakiem. Niestety grzyby w lesie można spotkać wyłącznie w okresie późnego lata i jesieni. Dlatego, jeśli chcemy je wykorzystywać przez cały rok, musimy poddać je odpowiedniej obróbce.
Do wyboru pozostaje suszenie lub mrożenie grzybów. Suszone grzyby w kuchni możemy wykorzystać jako dodatek do wielu dań: np. sosów mięsnych, bigosu, gołąbków i wielu, wielu innych. Przygotowany z nich wywar może stanowić także bazę do zrobienia sosu grzybowego lub wspomnianej wcześniej zupy grzybowej. Jeszcze szersze zastosowanie mają grzyby mrożone. Podobnie jak suszone, możemy wykorzystać do przygotowania wymienionych potraw. Mrożone grzyby, tak jak świeże, możemy też smażyć. W związku z tym świetnie nadają się do pizzy i zapiekanek. Grzyby możemy mrozić samodzielnie lub ponownie sięgać po gotowe produkty, np. wymienionej wcześniej Wiodącej Marki. Taki gotowy produkt pod względem smakowym nie ustępuje temu przygotowanemu samodzielnie, a pomoże zaoszczędzić całe mnóstwo czasu!
Jeżeli decydujemy się na samodzielny zbiór grzybów, zachowajmy szczególną ostrożność, ponieważ grzyby jadalne bardzo łatwo pomylić z trującymi, których zjedzenie zagraża życiu i zdrowiu. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości lepiej zrezygnować z samodzielnego zbierania grzybów i sięgnąć po gotowe produkty, które są w pełni bezpieczne. Pamiętajmy bowiem, że grzyby – choć bardzo smaczne – przy braku ostrożności mogą stwarzać realne zagrożenie. Nie warto więc niepotrzebnie podejmować tak dużego ryzyka.