Swego czasu naczynia żaroodporne zrewolucjonizowały kuchenną rzeczywistość. Wielu szybko doceniło ich zalety przede wszystkim dlatego, że znacznie ułatwiły przygotowywanie potraw. Mięso, zapiekanki czy warzywa można było umieścić w naczyniu i wsunąć do piekarnika. Zauważono, że wszystkie potrawy znacznie lepiej zachowywały swój naturalny smak i zapach niż te pieczone bezpośrednio na blasze, nie mówiąc już o tym, że potem nie było potrzeby czyszczenia piekarnika. To jednak tylko jedna z zalet naczyń żaroodpornych. Powodów, aby z nich korzystać, jest znacznie więcej.

Potrawy bez używania dodatkowego tłuszczu

W dzisiejszych realiach, gdy większość ludzi walczy o obniżenie kaloryczności spożywanych potraw, naczynia żaroodporne nabierają jeszcze większego znaczenia. Można w nich bowiem przyrządzić wiele potraw bez konieczności używania dodatkowego tłuszczu. To sprawia, że przygotowywane mięso czy inne potrawy będą mniej obciążające dla organizmu.

Wszystkie dania zachowają swoje cenne składniki odżywcze

Naczynia żaroodporne dostępne są wraz z pokrywkami. Zatem przygotowywane potrawy nie tracą tak szybko znajdującej się w nich wilgoci, a wraz z nią pozostają w środku wszelkie cenne składniki odżywcze. Potrawy są soczyste, a ich powierzchnia nigdy nie jest spieczona.

W tych naczyniach można przyrządzić niemal każdy posiłek

Choć niektórzy uważają, że naczynia żaroodporne nadają się tylko do przygotowywania potraw mięsnych, są w wielkim błędzie. Tego typu naczynia są idealne także do przyrządzania ryb i wszelkich zapiekanek makaronowych, warzywnych i tych na bazie ryżu czy kaszy. Świetnie wychodzą wszelkie tarty, a nawet lasagne tak lubiane przez wiele osób Co więcej, w naczyniu żaroodpornym można śmiało piec większość ciast.

Bogactwo rozmiarów i kształtów

Bardzo często można spotkać się z zarzutami, że naczynia żaroodporne przydatne są do pieczenia niewielkich potraw. To jednak nie jest prawda. Niektóre modele mają pojemność znacznie większą niż 5 litrów. Można zatem śmiało przygotowywać w nich kurczaki i kaczki w całości.

Wybierać można także wśród różnych kształtów naczyń. Naczynia kwadratowe i prostokątne są niezwykle wygodne w użytkowaniu, przydatne szczególnie do wszelkiego typu zapiekanek. Z kolei te w owalnym kształcie są idealne do mięsnych pieczeni i do przygotowywania drobiu. Okrągłe przydają się najczęściej do pieczenia ciast.

Z piekarnika prosto na stół

Naczynia żaroodporne wyjęte z piekarnika mogą być stawiane bezpośrednio na stole. Wystarczy niewielka podkładka, która ochroni blat stołu przed wysoką temperaturą naczynia. Naczynie żaroodporne z gorącą potrawą będzie wyglądało równie dobrze jak wykwintny półmisek.

Przechowywanie i odgrzewanie potraw

W naczyniach żaroodpornych można przechowywać potrawy. Gdy coś zostanie z obiadu, a następnego dnia trzeba będzie to odgrzać, to nie ma nic lepszego niż naczynie żaroodporne. Można śmiało włożyć do niego resztę jedzenia, całość umieścić w lodówce, a następnego dnia odgrzać potrawę w piekarniku.

Mycie to niemal przyjemność

Szklane naczynia żaroodporne bardzo łatwo można umyć. Najprościej zrobić to bez stosowania detergentów. Zwykły ocet i soda oczyszczona pomogą pozbyć się trudnych do umycia plam.