Wiosna w pełni: słońce przygrzewa, ptaszki śpiewają, cały świat tonie w zieloności… Aż żal marnować taką pogodę na siedzenie w domu, prawda? Radzimy natychmiast spakować kosz piknikowy i wyruszać na majówkę – zanim inni zajmą najlepsze, najbardziej zaciszne miejsca w pobliskim parku czy nad jeziorem. Co zabrać ze sobą na piknik? Oczywiście, możesz pójść na skróty i zadowolić się ciastkami i chipsami. My jednak mamy dla Ciebie znacznie zdrowsze rozwiązanie. Oto 3 pomysły na zdrowe przekąski piknikowe, które bez problemu przyrządzisz w domu!
Kokosowo-owsiane fit batoniki bez cukru
Jeśli chodzi o fit przekąski, batoniki zbożowe nie mają sobie równych – jednocześnie bowiem zaspokajają chęć na słodycze i dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych. Możesz kupić batoniki sprawdzonej firmy lub zrobić je samodzielnie. Jeśli zdecydujesz się na przekąskę własnej roboty przygotuj:
- 2 szklanki płatków owsianych (najlepiej górskich)
- 3 łyżki miodu bez cukru
- 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
- pół szklanki wiórków kokosowych
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- po 3 łyżki suszonej żurawiny i daktyli (posiekanych)
- płatki migdałowe
Wykonanie batoników jest bajecznie proste. Na początku rozpuść olej kokosowy i dokładnie wymieszaj go z miodem. Do tak powstałej kleistej cieczy wrzuć wszystkie pozostałe składniki i mieszaj – tak, aby udało się je równomiernie rozprowadzić. Do wyłożonej papierem formy do pieczenia przełóż całą masę i wyrównaj jej poziom. Piecz przez około 25 minut w temperaturze 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj, aż całość ostygnie, i pokrój na mniejsze kawałki.
Lekka sałatka z kuskusem
Na pikniku doskonale sprawdzą się też sałatki – możesz spakować je w słoik lub do pojemnika na żywność. Sałatkę z kuskusem, którą proponujemy, przyrządzisz w mgnieniu oka. Będą Ci potrzebne:
- 100 g kaszy kuskus
- pierś z kurczaka
- ogórek
- pomidor
- czerwoną paprykę
- szczypiorek
- rozmaryn
- łyżkę jogurtu greckiego
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Kaszę kuskus przygotuj według wskazówek na opakowaniu (zazwyczaj należy zalać ją wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem przez około 5 minut). Pierś z kurczaka pokrój drobno i podsmaż z rozmarynem na odrobinie oliwy z oliwek. Ogórek, pomidor i paprykę pokrój w drobną kostkę. Posiekaj szczypiorek. Wymieszaj wszystkie składniki z odrobiną jogurtu greckiego i dopraw do smaku. Pycha!
Pełnoziarnista tarta z kurczakiem
Jeśli masz trochę więcej czasu na przygotowanie fit przekąski na piknik, możesz pokusić się o upieczenie pełnoziarnistej tarty.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- po łyżeczce proszku do pieczenia i ziół prowansalskich
Składniki na farsz:
- czerwona papryka
- pierś z kurczaka
- pół czerwonej cebuli
- 8 pomidorków koktajlowych
- 2 jajka
- 100 g chudego twarogu
- łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz, oregano
Zagnieć ciasto i rozwałkuj je. Następnie wyłóż nim formę na tartę i dokładnie ponakłuwaj widelcem. Podpiecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Pokrój kurczaka w drobne kawałki, obsyp solą, pieprzem i oregano, a następnie podsmaż na oleju. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę, a potem ułóż je na podpieczonym spodzie razem z kurczakiem. Zalej wszystko jajkami wymieszanymi z twarogiem i przyprawami. Na wierzchu ułóż połówki pomidorków koktajlowych. Piecz 20 minut w temperaturze 170 st. C.
Smacznego!