Jak pokazują statystyki, Polacy najchętniej spędzają sylwestra na imprezach miejskich i na domówkach. Zatem może to dobry pomysł, aby w tym roku zaprosić przyjaciół i wspólnie spędzić sylwestrową noc. Jeśli obawiasz się, że zbyt dużo pracy trzeba będzie włożyć w przygotowania takiej imprezy, to jesteś w błędzie. Sprawdź, jak przy minimum wysiłku wyczarować kapitalną imprezę.
Organizowanie zabawy sylwestrowej wcale nie oznacza, że wszystko musisz zrobić i przygotować sam. Najpierw warto poprosić o współpracę jedną, dwie osoby, które pomogą w przygotowaniu pomieszczenia do wspólnej zabawy, a po imprezie zajmą się też sprzątaniem. Pomoc przyda się również w zakresie tak zwanej logistyki, bo jednak samo zrobienie zakupów może być dość dużym wyzwaniem, a im liczniejsza impreza, tym większy jego kaliber. Gdy zapewnisz sobie współpracowników, możesz przystąpić do ułożenia i realizacji planu.
Przygotowanie i udekorowanie pomieszczenia
W pomieszczeniu, w którym ma odbyć się impreza, warto poczynić może niewielkie, ale jednak zmiany. Przede wszystkich należy zapewnić wystarczającą liczbę miejsc siedzących dla gości, a jeśli przewidujesz także tańce, to warto usunąć zbędne meble, tak aby wygospodarować więcej miejsca do zabawy. Jeśli na podłodze leży dywan, to na czas imprezy warto go zrolować i wynieść do innego pomieszczenia. Pochować także trzeba to, co stoi na półkach i jest tłukące. Nawet korek od szampana może przypadkowo strącić coś z półki, więc lepiej takie rzeczy zabezpieczyć wcześniej.
Trzeba wyznaczyć miejsce na bufet, a jeśli będą serwowane dania restauracyjne, to także należy nakryć do stołu. Jednak przy takiej okazji najlepiej sprawdza się bufet pełen pysznych przekąsek i ewentualnie niewielki ciepły posiłek po północy. Bardzo ważne, a często pomijane na etapie przygotowań, jest miejsce na ubrania gości. Jeśli ma przybyć ich sporo, to warto zapewnić dodatkową przestrzeń oraz wieszaki na płaszcze i kurtki.
Na koniec pozostaje udekorowanie pomieszczenia. Tu przydadzą się tradycyjne balony i serpentyny oraz cyfry oznaczające nowy, nadchodzący rok. Warto zrezygnować z konfetti, bo sprzątanie takich drobiazgów z pewnością byłoby uciążliwe.
Sylwestrowe pyszności
Menu trzeba zaplanować tak, aby mieć czas na zabawę, a nie spędzać sylwestra w kuchni, obsługując całe towarzystwo. Można zatem postawić na bufet z przekąskami oraz na dania, które da się przygotować wcześniej, a w czasie imprezy tylko je odgrzać.
Wśród przekąsek, które łatwo i szybko można zrobić, powinny znaleźć się te przygotowywane z gotowego ciasta francuskiego. Wystarczy rozłożyć arkusz ciasta francuskiego, posmarować go ketchupem oraz odrobiną musztardy, ułożyć na nim plastry wędliny, sera i posypać wszystko tartym parmezanem. Całość należy zwinąć i pokroić w dwucentymetrowe krążki. Te układa się na blaszce i piecze w piekarniku przez 13–15 minut. Takie przekąski można jeść i na ciepło, i na zimno.
Ogromną popularnością cieszą się surowe warzywa podawane z wymyślnymi dipami. Pokrojona w drobne słupki marchewka i seler naciowy wraz z sosami smakują wyśmienicie. Każdy też chętnie chwyci w rękę tradycyjne koreczki, które można przygotować w nawet najbardziej niespotykany sposób. Miłośnicy ryb z pewnością będą zadowoleni z roladek z łososia, które robi się kilka minut. W plastry wędzonego łososia zawija się twarogowy ser z ziołami albo chrzanem. Bardzo lubiane są też krojone w talarki tortille, w które wcześniej zawinięto kawałki grillowanej piersi z kurczaka, z pomidorami, papryką i chrupiącą sałatą. Odrobina aromatycznego sosu połączy wszystkie składniki.
Przyda się także coś słodkiego. Fantastycznie udekorowane, kolorowe muffiny z pewnością przypadną do gustu każdemu. To ciacha, których przygotowanie wymaga 15 minut. Z kolei po północy warto podać tradycyjny bigos lub czerwony barszcz – szampańska zabawa gwarantowana.