- 12
- 2 godziny
Składniki:
Masa serowa:
- 1 kg twarogu zmielonego trzykrotnie
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 1 laska wanilii
- Skórka starta z 1 pomarańczy
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- 1/3 szklanki śmietanki kremowej 36%
Masa makowa z czekoladą:
- 375 g masy makowej TABLIER BLANC
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki śmietanki kremowej 36%
- 100 g gorzkiej czekolady EQUADOR
- 3 jajka
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Masa serowa:
- Do misy miksera włożyć ser, mąkę, skórkę pomarańczową, oraz ziarenka wanilii. Ucierać mikserem przez około 3 minuty na niskich obrotach miksera, aż masa będzie gładka.
- Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na małych obrotach miksera.
- Wbijać jajka jedno po drugim, miksując przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku.
- Na koniec zmiksować z sokiem pomarańczowym i śmietanką. Masę przełożyć do tortownicy.
Masa makowa z czekoladą:
- Do misy miksera włożyć masę makową oraz mąkę, zmiksować na wolnych obrotach, stopniowo dodając cukier.
- Następnie dodawać jajka jedno po drugim miksując po każdym dodanym jajku przez około 30 sekund na wolnych obrotach miksera. Dodać śmietankę i zmiksować. Na koniec wymieszać posiekaną czekoladę.
- Masę makową wyłożyć na masę serową, następnie zrobić kilka „ósemek” patyczkiem, delikatnie mieszając.
- Na dolną kratkę piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą z czajnika. Sernik ustawić na środkowej kratce piekarnika. Piec przez 15 minut w 180 stopniach, później obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 90 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika. Po dokładnym ostudzeniu zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki na całą noc. Posypać cukrem pudrem.