Składniki:
- Gotowy kruchy spód WM
- konfitura pomarańczowa WM
- 250 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady deserowej
- 200 g orzechów laskowych
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania:
- Gotowy spód przełożyć do tortownicy pozostawiając na bokach ok. 1 cm brzeg. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez około 15 minut w 200 stopniach.
- Upieczony spód odłożyć do wystudzenia.
- Orzechy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, Piec około 10 minut w temperaturze 200 stopni, aż orzechy się uprażą i skórka zacznie od nich odchodzić.
- Orzechy wyjąć, przestudzić i przełożyć do bawełnianej ściereczki. Ściereczkę skręcić do góry i energicznie i intensywnie pocierać. W ten sposób skórka z orzechów powinna odejść bez większego problemu.
- Masa czekoladowa: Śmietankę zagotować w rondelku, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Na koniec dodać orzechy laskowe i wymieszać.
- Wystudzony spód posmarować cienką warstwą konfitury pomarańczowej. Na konfiturę wyłożyć masę czekoladową i wyrównać. Udekorować posiekanymi orzechami laskowymi i skórką pomarańczową.