Uważamy, że rolą odpowiedzialnego producenta i dystrybutora żywności jest oferowanie swoim klientom szerokiej gamy produktów i wspieranie ich w podejmowaniu dobrych wyborów żywieniowych na co dzień.
Nasz Wiodący Bloger Kulinarny dostarcza kreatywnych pomysłów na rodzinne posiłki. Przepisy są zarazem proste, smaczne i zawierają odpowiednią kompozycję składników odżywczych.
Bo jedzenie wcale nie musi być nudne!
Dodatki spożywcze to substancje dodawane do żywności w celu uzyskania pożądanych efektów, np. odpowiedniej barwy, smaku albo przedłużonej trwałości produktu. Zazwyczaj dodatki występują w produktach spożywczych w bardzo małych ilościach. Jednak niektóre z nich są uważane za kontrowersyjne, ponieważ przy nadmiernym spożyciu mogą być źródłem problemów zdrowotnych.
Choć wszystkie stosowane przez nas dodatki spełniają normy i są dopuszczone do użytku, postanowiliśmy wycofywać z naszych marek własnych barwniki: błękit brylantowy FCF E 133, indygokarmin E 132. Podjęliśmy tę decyzję zgodnie z zasadą przezorności i wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów.
Stawiamy na współpracę z polskimi producentami. W ten sposób możemy wspierać polską gospodarkę, a także tworzyć zbyt na rodzime produkty. W ramach marek własnych współpracujemy z 143 polskimi firmami. Dążymy również do zwiększenia liczby produktów oznaczonych logo „Produkt polski”. Ten symbol może być umieszczany tylko na opakowaniach artykułów, które powstały na terenie Polski, z polskich surowców. W przypadku produktów przetworzonych, to oznaczenie gwarantuje, że zawierają minimum 75% składników polskiego pochodzenia.
Produkty ekologiczne (inaczej produkty „bio” lub „organiczne”) są wolne od pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, syntetycznych nawozów czy organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO).
Jakość i naturalne pochodzenie składników potwierdza znak zielonego listka, będący unijnym symbolem rolnictwa ekologicznego.
Zależy nam, aby minimalizować wpływ produkcji żywności na środowisko. Chcemy wspierać dobre praktyki rolnicze i oferować naszym klientom coraz większy wybór produktów ekologicznych. Dlatego zobowiązujemy się, że do 2020 roku zwiększymy do 250 liczbę produktów oznaczonych logo Bio Village.
Gama środków czyszczących Uni Vert zawiera produkty przyjazne dla środowiska pod względem ich składu i procesu produkcji, co zostało potwierdzone europejskimi certyfikatami Ecolabel i/lub Eco Cert.
Europejskie oznakowanie ekologiczne Ecolabel opiera się na podejściu całościowym, które obejmuje cykl życia produktu począwszy od wydobycia surowców, produkcję, dystrybucję i użytkowanie, aż po jego recykling lub utylizację.
Do końca 2020 roku zwiększymy do 30 liczbę produktów ekologicznych oznaczonych logo Uni Vert.
Olej palmowy to tłuszcz roślinny pozyskiwany z miąższu owoców palmy oleistej. Producenci cenią go za to, że przedłuża trwałość i świeżość produktów. Jednak popularność oleju palmowego ma również ujemne strony. Stanowi poważne zagrożenie dla środowiska, jak i dla naszego zdrowia. Dążymy do tego, aby we współpracy z polskimi dostawcami, zastępować olej palmowy innym olejem w produktach marek własnych. Olej palmowy jest jednak bardzo trudny do zastąpienia ze względu na swoje wyjątkowe właściwości.
Lasy są kluczowym ekosystemem naszej planety. Drzewa pochłaniają CO2 i zapobiegają uwalnianiu go do atmosfery. Jednym słowem - lasy są nam niezbędne do życia. Niestety co sekundę światowa powierzchnia lasów kurczy się o obszar równy 1 boisku piłkarskiemu!
Dlatego tak ważne jest zapewnienie, że surowiec drzewny użyty do produkcji artykułów drewnianych lub papierowych pochodzi z lasów zarządzanych w odpowiedzialny sposób. Zobowiązujemy się, że będziemy współpracować z polskimi dostawcami posiadającymi odpowiednie certyfikaty.
* Certyfikacja odpowiedzialnej gospodarki leśnej FSC gwarantuje, że drewno użyte do produkcji pochodzi z lasów, które są zarządzane w sposób zrównoważony, z poszanowaniem zasad ochrony ekosystemów i samych lasów (systematyczne zalesianie) oraz warunków pracy ludzi zatrudnionych w lesie.
Plastik zdominował nasz świat. Od 2000 roku do dzisiaj wyprodukowano go więcej niż w całym XX wieku.
Dzisiaj wiemy, że plastik jest pierwszą przyczyną zaśmiecenia mórz i oceanów.
Ta sytuacja nieprędko się zmieni, bo plastik nie ulega biodegradacji. Jeśli nie zaczniemy działać, w 2050 roku w oceanach będzie już więcej plastiku niż ryb.
W tej sytuacji należy zastanowić się, jak wyeliminować lub zastąpić tworzywa sztuczne w tych zastosowaniach, w których nie są one konieczne. Czy możemy w miejsce plastiku użyć innego materiału? Uważamy, że to jest możliwe i dlatego zobowiązaliśmy się do końca 2019 roku wycofać z oferty naszych marek własnych wszystkie plastikowe sztućce i naczynia jednorazowego użytku.
Kurze jajo zawiera prawie wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu.
Niestety kury nioski nie zawsze są traktowane w należyty sposób. O tym, w jakich warunkach żyje kura możemy dowiedzieć się z kodu odbitego na skorupce jajka. Pierwsza cyfra (od 0 do 3) oznacza rodzaj hodowli.
Jaja od kur z chowu klatkowego oznaczone są numerem „3”. Zobowiązaliśmy się, że do końca 2019 roku wycofamy z asortymentu naszych marek własnych jaja kurze pochodzące z chowu klatkowego.
W dzisiejszych czasach obniżenie negatywnego wpływu opakowań na środowisko staje się niezbędne.
Dlatego zobowiązujemy się:
*np.: powierzchnia rękawa do pieczenia Elembal została zmniejszona z 745 cm² na 450 cm²