Na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej kartoników i butelek z napisem „mleko roślinne”. Do wyboru są: mleko sojowe, migdałowe, owsiane, kokosowe, a nawet orzechowe. Niektórzy uważają, że skoro czasem organizm dorosłego człowieka nie toleruje dobrze mleka krowiego, to na rynku pojawiły się mleka roślinne. Inni sądzą, że te produkty są przede wszystkim dla wegan, którzy nie spożywają niczego, co jest pochodzenia zwierzęcego. Jednak mleka roślinne są produktami dla wszystkich i warto wiedzieć, dlaczego warto po nie sięgać.
Picie mleka roślinnego jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla każdego, kto nie chce, nie może pić albo nie lubi mleka krowiego. Dzięki temu można dostarczyć organizmowi składniki, które zwykle występują w tradycyjnym mleku. Niektóre mleka roślinne są wzbogacone i zawierają sporo wapnia, witaminy B12 czy witaminy D, co czyni je niezwykle cennym składnikiem codziennej diety. Kupując mleko roślinne trzeba jednak zwracać szczególną uwagę na ilość zawartego w nich cukru. Niektóre produkty są bowiem bardzo słodkie, a jak wiadomo, im mniej cukru spożyjemy, tym dla nas lepiej. Każde mleko ma swój smak i swoje właściwości, sprawdź, które będzie Ci odpowiadało.
Mleko migdałowe
Delikatny, słodkawy, migdałowy smak odpowiada wielu. Mleko migdałowe zawiera zwykle około 4 % dobrych tłuszczów, które dość dobrze spowalniają wchłanianie niepożądanych frakcji cholesterolu. Ma ono także bardzo dobry wpływ na układ pokarmowy. Tak jak same migdały, tak i mleko z nich świetnie likwiduje zgagę, co zdecydowanie pomaga kobietom w ciąży. Mleko migdałowe łagodzi także skutki refluksu i wrzodów żołądka. Nie jest natomiast wskazane tym, którzy zmagają się ze schorzeniami tarczycy lub z kamicą nerkową.
Mleko migdałowe jest niskokaloryczne, dlatego polecane jest tym, którzy chcą stracić nieco zbędnych kilogramów. Trzeba przyznać, że jest ono świetnym dodatkiem do koktajli, naleśników, ciast i… racuchów.
Mleko sojowe
To mleko ma bardzo specyficzny, lekko fasolowy smak i z tego powodu nie każdemu będzie odpowiadać. Bardzo popularne są jego warianty smakowe, z których najchętniej kupowane jest mleko sojowe waniliowe, bananowe lub truskawkowe. Co ciekawe, jest też jedynym mlekiem roślinnym, które bez ryzyka można dodać do niemal wrzącej kawy. Mleko sojowe jest niezwykle lekkostrawne. Świetnie wzmacnia naczynia krwionośne, jednocześnie obniżając poziom cholesterolu.
Mleko orzechowe
Już po pierwszym łyku można zgadnąć, że to mleko jest produkowane z orzechów. Ma bardzo wyrazisty smak. Jest świetnym dodatkiem do wszelkich kremów i ciast, a także do płatków na śniadanie. Zawiera sporo zdrowych tłuszczów i cennych soli mineralnych. Jednak nie wszyscy mogą je spożywać. Tego mleka powinny unikać osoby, które mają alergię na orzechy.
Mleko owsiane
Dużą popularnością cieszą się mleka owsiane i to zarówno te zwykłe, jak i smakowe. Z półek szybko znikają czekoladowe i waniliowe odmiany. Mleko to zawiera duże ilości błonnika i z tego względu świetnie wpływa na tempo przemiany materii. Dodatkowo bardzo sprawnie reguluje poziom cukru, pod warunkiem, że producent nie posłodził go zbytnio. Mleko owsiane zalecane jest osobom szukającym wyciszenia wewnętrznego, bo działa ono wybitnie kojąco na układ nerwowy. Nie jest jednak polecane tym, którzy chorują na celiakię.