Ciasto z orzechami arachidowymi

Ciasto z orzechami arachidowymi do popołudniowej kawy to prawdziwy „kulinarny must have”, a jeśli jest to przepyszne orzechowe brownie, to zaczynamy czuć się jak w niebie. Dziś proponujemy pyszności, które można wykonać błyskawicznie, a to bardzo ważne, gdy chcemy przygotować coś dla niezapowiedzianych gości. Spróbujcie…

Czas przygotowania: 15 min

Pieczenie: 30 min

Liczba porcji: 10

Do przygotowania czekoladowego ciasta z orzechami arachidowymi potrzebne są:

50 g dobrego, ciemnego kakao,

60 g mąki pszennej, najlepiej krupczatki,

150 g cukru (można użyć nieco mniej, ale brakującą część zastąpić mąką),

2 jajka,

150–170 g orzechów arachidowych, niesolonych!

Wykonanie:

  1. Do roztopionego i ostudzonego masła dodajemy kakao, cukier i mąkę. Całość mieszamy i nie przejmujemy się, że masa jest sypka.
  2. Dodajemy roztrzepane wcześniej jajka oraz około 120 g orzechów arachidowych.
  3. Ciasto przekładamy na blaszkę (22x 22 cm) wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.
  4. Resztę orzechów kroimy na mniejsze kawałeczki i posypujemy nimi surowe ciasto.
  5. Następnie pieczemy około 30 minut w temperaturze 175 st. C.

Smacznego.