Domowe batoniki musli z orzechami

Każdy łasuch wie, że słodkie przekąski mogą „zrujnować” odczyt na wadze. Jednak istnieją zdrowe wersje smakołyków, które można w przygotować we własnej kuchni. To pyszności, w których nie znajdziecie zgubnego cukru, tłuszczów czy mąki. Podajemy prosty przepis na zdrowe, domowe batoniki musli z orzechami, które nie tylko zaspokoją apetyt na słodycze, ale także dostarczą organizmowi wielu cennych składników.

Czas przygotowania: 10 min

Pieczenie: 25 minut

Liczba porcji: 12 batoników

Do przygotowania batoników potrzebne są:

1 szklanka płatków owsianych (w tym może być ¼ szklanki otrębów owsianych),

1 banan,

1 jajko,

1–2 łyżki miodu,

¼ szklanki pistacji prażonych niesolonych,

¼ szklanki orzeszków ziemnych niesolonych,

½ szklanki suszonej żurawiny, rodzynek, daktyli lub moreli

lub

1 szklanka mieszanki studenckiej zamiast pistacji, orzeszków ziemnych i innych suszonych bakalii.

Wykonanie:

  1. Banana rozgniatamy widelcem na zwykłą papkę, a orzechy i bakalie kroimy na drobniejsze kawałeczki.
  2. Wszystkie składniki łączymy i mieszamy dokładnie.
  3. Masę wykładamy na blachę wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia.
  4. Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 200 st. C.
  5. Całość, po wyjęciu i wystudzeniu, należy pokroić na zgrabne batoniki.

Smacznego.