Każdy łasuch wie, że słodkie przekąski mogą „zrujnować” odczyt na wadze. Jednak istnieją zdrowe wersje smakołyków, które można w przygotować we własnej kuchni. To pyszności, w których nie znajdziecie zgubnego cukru, tłuszczów czy mąki. Podajemy prosty przepis na zdrowe, domowe batoniki musli z orzechami, które nie tylko zaspokoją apetyt na słodycze, ale także dostarczą organizmowi wielu cennych składników.
Czas przygotowania: 10 min
Pieczenie: 25 minut
Liczba porcji: 12 batoników
1 szklanka płatków owsianych (w tym może być ¼ szklanki otrębów owsianych),
1 banan,
1 jajko,
1–2 łyżki miodu,
¼ szklanki pistacji prażonych niesolonych,
¼ szklanki orzeszków ziemnych niesolonych,
½ szklanki suszonej żurawiny, rodzynek, daktyli lub moreli
lub
1 szklanka mieszanki studenckiej zamiast pistacji, orzeszków ziemnych i innych suszonych bakalii.
Smacznego.