Czekoladowa owsianka z bakaliami

Choć niektórym owsianka nie kojarzy się najlepiej, to zdecydowanie jej współczesna wersja zachwyca większość. Tak, tak… owsianka czekoladowa to dziś fantastyczne śniadanie zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Można jej nadawać różne oblicze dzięki dodatkom, których użyjemy. Zdecydowanie najpyszniejszą wersją jest czekoladowa owsianka z bakaliami.

Czas przygotowania: 5 min

Gotowanie: 10 min

Liczba porcji: 2

Do przygotowania owsianki czekoladowej potrzebne są:

1 szklanka mleka kokosowego,

1 szklanka wody,

8 łyżek płatków owsianych,

4 łyżki kakao,

cukier, cynamon do smaku,

bakaliowa mieszanka studencka (ilość według upodobań),

jeden banan (opcjonalnie),

czekolada gorzka o dużej zawartości kakao.

Wykonanie:

  1. Płatki zalewamy mlekiem kokosowym i wodą. Dodajemy kakao, cynamon i cukier.
  2. Całość gotujemy około 10 minut, aż do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji, ale 2–3 minuty przed końcem gotowania dodajemy połowę bakalii z mieszanki studenckiej.
  3. Owsiankę wykładamy do miseczek.
  4. Wierzch dekorujemy pokrojonym bananem, resztą bakalii oraz pokruszoną czekoladą.

Smacznego.