około 400 g różnych bakalii – rodzynki, posiekane orzechy, skórka pomarańczowa, pokrojone na drobne kawałeczki: daktyle, figi i morele (im więcej rodzajów bakalii tym lepiej; można też dać tylko rodzynki i skórkę pomarańczową, ale wówczas będzie to raczej ciasto z bakaliami niż keks).
Wykonanie:
Przygotować bakalie i dodać do nich mąkę i proszek do pieczenia.
Masło, wyjęte odpowiednio wcześniej z lodówki, utrzeć z cukrem, a następnie dodawać po jednym jajku i za każdym razem miksować około minuty.
Do masy dodać wymieszane bakalie z mąką i proszkiem.
Całość dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach około 10 x 30 cm, ale wcześniej trzeba ją wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, oczywiście do tak zwanego „suchego patyczka”.
Gdy ciasto wystygnie, warto polać je lukrem lub posypać cukrem pudrem.