Świąteczny keks prosto z domowego piekarnika

Do przygotowania ciasta potrzebne będą:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 kostka masła,
  • 6 jajek,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • około 400 g różnych bakalii – rodzynki, posiekane orzechy, skórka pomarańczowa, pokrojone na drobne kawałeczki: daktyle, figi i morele (im więcej rodzajów bakalii tym lepiej; można też dać tylko rodzynki i skórkę pomarańczową, ale wówczas będzie to raczej ciasto z bakaliami niż keks).

Wykonanie:

  1. Przygotować bakalie i dodać do nich mąkę i proszek do pieczenia.
  2. Masło, wyjęte odpowiednio wcześniej z lodówki, utrzeć z cukrem, a następnie dodawać po jednym jajku i za każdym razem miksować około minuty.
  3. Do masy dodać wymieszane bakalie z mąką i proszkiem.
  4. Całość dokładnie wymieszać.
  5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach około 10 x 30 cm, ale wcześniej trzeba ją wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, oczywiście do tak zwanego „suchego patyczka”.
  7. Gdy ciasto wystygnie, warto polać je lukrem lub posypać cukrem pudrem.