Schab z suszonymi śliwkami

Do przygotowania pysznego schabu z suszonymi śliwkami potrzebne będą:

  • 1 kg schabu bez kości,
  • około 150 g suszonych śliwek bez pestek,
  • odrobina oleju,
  • przyprawy: czosnek, majeranek, sól i pieprz,
  • około pół szklanki wody.

Wykonanie:

  1. Schab myjemy i osuszamy.
  2. Długim, w miarę cienkim nożem nacinamy mięso przez środek, tak by powstał „tunel” przez całą długość mięsa.
  3. Suszonymi śliwkami faszerujemy schab, a następnie nacieramy go wszystkimi przyprawami.
  4. Schab zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na noc.
  5. Następnego dnia przekładamy go do naczynia żaroodpornego wysmarowanego wcześniej olejem. Mięsa nie trzeba przykrywać.
  6. Pieczemy w piekarniku około godziny, od czasu do czasu podlewając wodą. Przez pierwsze 10 minut temperaturę ustawiamy na 200 stopni, a potem obniżamy do 160-170.
  7. Schab po wystudzeniu można pokroić i zajadać zamiast wędliny. Można też podawać go na ciepło jako element dania obiadowego.