Królewski pstrąg z migdałami

Do przygotowania pstrąga potrzebne będą:

  • 2 tuszki pstrąga,
  • 1 cytryna,
  • 10 dag migdałów w płatkach,
  • liście laurowe,
  • rozmaryn,
  • natka pietruszki,
  • odrobina oliwy oraz sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Tuszki należy dokładnie umyć, oczyścić i osuszyć, a następnie natrzeć solą zarówno na zewnątrz, jak i w środku. Ryby skrapiamy cytryną i wkładamy do lodówki na godzinę.
  2. Na suchej patelni należy uprażyć płatki migdałowe.
  3. Umytą wcześniej natkę pietruszki wkładamy do każdej tuszki wraz z listkiem laurowym.
  4. Ryby umieszczamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą, a następnie posypujemy rozmarynem.
  5. Pstrąga pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  6. Następnie przekładamy rybę na talerze i posypujemy uprażonymi płatkami migdałów.