Bakalie to doskonała, zdrowa przekąska i jednocześnie sprawdzony sposób, by szybko zaspokoić chęć na coś słodkiego. Suszona śliwka kalifornijska, niebywale słodkie morele, a może migdały łuskane? Wybierz te bakalie, na które najbardziej masz ochotę lub połącz je ze sobą. W ofercie TABLIER BLANC, poza pysznymi bakaliami, odnajdziesz również liczne dodatki do ciast, a także gotowe ciasta: francuskie i kruche. Dzięki nim przyrządzenie domowych wypieków będzie prostsze niż zwykle!

Nasze produkty

WM Orzeszki Pekan

150g

WM Mieszanka żurawiny i różnych orzechów

150g

WM Figi suszone

150g

WM Orzechy brazylijskie

150g

WM Daktyle suszone bez pestek

150g

WM Orzechy nerkowca

150g

WM Rodzynki bezpestkowe Thompson Jumbo

150g

WM Nasiona sezamu łuszczonego

200g

WM Śliwki suszone bez pestek

200g

WM Orzechy włoskie

130g

WM Migdały łuskane

150g
Ciekawostki o bakaliach
  1. Przechowuj orzechy i migdały w lodówce, jeżeli chcesz, żeby dłużej zachowały swój smak oraz pełnię wartości odżywczych.
  2. Czy wiesz, że rodzynki to nie tylko słodka przekąska? Dzięki swojej zawartości składników odżywczych w tym witaminy B, manganu oraz potasu są doskonałym uzupełnieniem diety dla osób aktywnych fizycznie.
  3. Ciasto z bakaliami - dobrze wszystkim znany keks - odbyło podróż w kosmos podczas misji Apollo 11. Nie zostało jednak zjedzone przez Neila Armstrong ani Buzza Aldrina. Dzisiaj bakaliowy przysmak stanowi jeden z eksponatów Muzeum Kosmosu w Waszyngtonie!
  4. Bakalie to dodatek do dań na całym świecie: Khoshaf to mieszanka rodzynek, suszonych śliwek, moreli, migdałów, orzeszków piniowych i surowych pistacji, polana sokiem morelowym z dodatkiem wody z kwiatów pomarańczy przyrządzana na Bliskim wschodzie. Indyjskie curry zawiera figi, mango, daktyle i rodzynki. Turcy zajadają się baklawą, Niemcy i Skandynawowie - stollen – ciastem z bakalii i marcepanu, niezawierającym jajek, w Rosji podniebienia cieszą ciastka permskie, a w Polsce Wielkanocna pascha!
  5. Warto sięgać po morele! Są one doskonałym źródłem żelaza, fosforu, potasu, wapnia, witamin z grupy B, witaminy C, prowitaminy A, flawonoidów, pektyn, garbników, kwasów organicznych (winowy, cytrynowy, jabłkowy) i dość dużej ilości cukrów. Co ciekawe te nieduże owoce zawierają 25 razy więcej witaminy B2 niż brzoskwinie!