Tiramisu

  • 200 g serka mascarpone LES CROISES
  • 3 duże jajka POLSKA KURKA
  • 3 łyżki cukru
  • 1 kubek mocnej kawy espresso PLANTATION
  • 1 opakowanie biszkoptów podłużnych P’TIT DELI
  • Kakao do posypania
  1. Jajka sparz a następnie oddziel żółtka od białek.
  2. Z białek ubij sztywną pianę. Następnie powoli dodaj do niej cukier i dokładnie zmiksuj.
  3. Do piany z cukrem dodaj żółtka. Nie przerywaj miksowania.
  4. Następnie stopniowo, po jednej łyżce dodawaj mascarpone i cały czas miksuj aż do momentu, kiedy masa będzie gładka.
  5. W międzyczasie (najlepiej w ekspresie lub kawiarce) zaparz mocną kawę i odstaw, by odrobinę przestygła.
  6. Na dnie naczynia żaroodpornego lub innej formy do ciasta rozłóż blisko siebie biszkopty.
  7. Przy pomocy łyżeczki dokładnie polej biszkopty kawą, aż będą nią całkowicie nasączone – powinny stać się miękkie.
  8. Na nasączonych kawą biszkoptach równomiernie rozprowadź masę z jajek i mascarpone.
  9. Możesz poprzestać na jednej warstwie lub zrobić w ten sam sposób kolejne „piętra” tiramisu. Pamiętaj jednak, że każda warstwa, by zgęstnieć potrzebuje przynajmniej 2 godzin w lodówce.
  10. Kiedy wyłożysz masę ostatniej warstwy, przed włożeniem tiramisu do lodówki posyp jego wierzch kakao. Po dwóch godzinach deser będzie gotowy!

Smacznego!