Od afrykańskiego kawowca do kubka na Twoim stole – poznaj historię kawy!

Kiedy rano budzimy się i niemal automatycznie przyrządzamy sobie pełen kubek aromatycznej kawy, nie zastanawiamy się, skąd ona pochodzi i dlaczego tak wiele osób na świecie uwielbia ją od pokoleń. Historia kawy jest fascynująca i warto ją poznać, by uświadomić sobie, jak bardzo różniła się pierwsza kawa wypita na świecie od tej, którą raczymy się dzisiaj.

Dziś trudno powiedzieć, kiedy na świece pojawiły się kawowce, ale ich owoce zbierano już w starożytności i przyrządzano w dość oryginalny sposób. Gotowano je w maśle i soli, a następnie podawano jako napój. Mniej więcej w XIII lub XIV wieku zarówno kawowce, jak i ich owoce pojawiły się w Jemenie, a następnie smak i zapach parzonej kawy rozprzestrzenił się w całej Arabii. To właśnie Beduinom zawdzięczamy sztukę preparowania i prażenia ziaren kawy. Odkryli oni, że to głównie długość prażenia ziaren decyduje o smaku finalnego napoju. W połowie XV wieku kawa dotarła już na Bliski Wschód, stając się poszukiwanym towarem handlowym. W Europie i Azji początkowo do kawy podchodzono z wielką rezerwą, a w niektórych regionach pojawiały się nawet zakazy picia kawy, ponieważ ten energetyzujący napój krytykowany był przez fanatyków religijnych. Zakazy przestały być stosowane dopiero w XVI wieku, a wówczas kawa mogła w końcu zacząć podbijać świat.

Kawa w Europie i na świecie

Zanim jednak kawa zagościła na dobre w Europie, musiała podbić Turcję. W Stambule już w 1554 roku otwarto pierwszą kawiarnię, a w Europie kawa zaczęła zyskiwać prawdziwą popularność dopiero z początkiem XVII wieku. Pierwszy lokal, w którym serwowano ten napój, powstał w Anglii, w Oksfordzie, dokładnie w 1650 roku. We Francji nastąpiło to nieco później, bo pierwsze wzmianki na ten temat pochodzą z 1671 roku, a w Austrii jeszcze dziesięć lat później. W tym czasie ciągle jednak krążyło wiele kontrowersji wokół tego napoju, a te ostatecznie zniknęły dopiero wówczas, gdy kawę zaczął popularyzować papież Klemens VIII. To dzięki niemu ten napój został w końcu zaakceptowany przez chrześcijański świat.

W tym samym czasie, pomimo wielu wątpliwości, prawdopodobnie w 1658 roku Holendrzy zaczęli już zakładać pierwsze plantacje kawy na Cejlonie i na Jawie, a Francuzi na Martynice i Gujanie Francuskiej. Dość szybko też Portugalczycy zawieźli ziarna kawowców do Ameryki Południowej i niemal z dnia na dzień, z uwagi na sprzyjający klimat i doskonałe gleby, Brazylia zaczęła stawać się kawowym mocarstwem.

Na początku kawą handlowali przede wszystkim Turcy. Dopiero w XIX wieku ziarna niepalonej kawy znalazły się w galicyjskich sklepach, a z czasem zaczęły pojawiać się też pierwsze młynki do mielenia kawowych ziaren.

Kawa w Polsce

W Polsce, podobnie jak w innych miejscach na świecie, najpierw do kawy odnoszono się z ogromną rezerwą, uważając, że jest ona szkodliwa i po prostu niedobra. Popularność zaczęła zyskiwać dopiero wówczas, gdy okazało się, że kawa jest ulubionym napojem hetmana Bohdana Chmielnickiego, a potem Jana III Sobieskiego. Prawdziwą popularność napój ten zyskał u nas dopiero w XVIII wieku. Wówczas też powstały w Gdańsku pierwsze kawiarnie, gdzie kawę podawano z dodatkiem bardzo tłustej śmietanki.