Espresso, cappuccino a może mokka? Poznaj 10 popularnych metod parzenia kawy!

Miłośnikom kawy trudno sobie wyobrazić dzień bez kubka lub filiżanki tego aromatycznego napoju. Cappucino, latte, americano… każdy ma swój ulubiony rodzaj kawy i sposób jej parzenia, który pozwala na przyrządzenie kawy o preferowanej strukturze, intensywności, a nawet zawartości kofeiny. Aby jednak cieszyć się pełnym smakiem i aromatem kawy, warto przyjrzeć się różnym metodom parzenia kawy i przestrzegać podstawowych zasad obowiązujących w tym temacie.

Kawiarka zwana też makietką

To jeden z najpopularniejszych zaparzaczy kawy na świecie. Pomysłodawcą tego domowego urządzenia był Alfonso Bialetti, który w latach 20. ubiegłego wieku zapragnął skonstruować coś, co umożliwiłoby parzenie jego ulubionego espresso w domowej kuchni, by w kawiarniach nie wydawać fortuny na kawę. Do dziś jego kawiarka jest doskonałą alternatywą dla ekspresu. Sam proces parzenia w niej kawy jest banalnie prosty.

Chemex czyli parzenie przelewowe

Od setek lat szukano metody na zaparzanie najbardziej aromatycznej kawy. W latach 40. ubiegłego stulecia Peter Schlumbohm przedstawił światu urządzenie przypominające malutkie laboratorium, ale pozwalające na przygotowanie wyśmienitej kawy. Chemex to naczynie w formie otwartej klepsydry, wykonane ze szkła żaroodpornego. W górnej jego części umieszcza się specjalny filtr, do którego wsypuje się mieloną kawę. Całość bardzo powoli zalewa się niewielkimi porcjami niemal wrzącej wody, aż ta przykryje wsypaną wcześniej kawę. Gdy spłynie ona na dno naczynia, kawę zalewa się ponownie.

Zaskakujący aeropress

Urządzenie to przypomina wielką strzykawkę, a Alan Adler stworzył je całkiem niedawno, bo w 2005 roku. Zasada jego działania opiera się na przelewowej metodzie parzenia kawy, a cały proces trwa zaledwie kilka minut. Aeropress pomyślano tak, by mógł towarzyszyć kawoszom w każdej podróży. Najlepszy napój z aeropressu powstaje z kawy jasno palonej, której ziarna zostały zmielone bardzo drobno.

Dobrze znany french press

French press to urządzenie do parzenia kawy, które Attilio Caliman zaprojektował i opatentował w 1929 roku. To z pozoru zwykłe, szklane naczynie w kształcie walca ma wewnątrz specjalny tłok, w którym znajduje się sitko. Kawę parzy się szybko i prosto, a odseparowanie fusów za pomocą tłoka daje duży komfort picia napoju. French press świetnie sprawdza się przy parzeniu każdej kawy.

Inne bardziej i mniej popularne urządzenia i metody parzenia kawy

Jednymi z najbardziej popularnych sposobów parzenia kawy są wszelkie ekspresy, które dziś stoją w domowych kuchniach i na kawiarnianych kontuarach. W domu chętnie korzystamy z ekspresów ciśnieniowych, a w gastronomii królują ekspresy kolbowe. Jednak ciągle najbardziej popularnym sposobem przygotowywania kawy jest zalewanie mielonych ziaren zwykłym wrzątkiem.

Wśród innych urządzeń do parzenia kawy trzeba wymienić syfon wynaleziony w latach 30. ubiegłego stulecia, składający się z dwóch szklanych kolb, palnika i statywu. Co ciekawe kawa przygotowana w takim syfonie ma żywy, delikatny smak, ale wyglądem przypomina raczej mocną herbatę.

Innym ciekawym urządzeniem jest także dripper, bazujący na przelewowej metodzie parzenia kawy. Z kolei cold brew to mniej popularny sposób parzenia kawy. Ponieważ jednak napój przygotowany w ten sposób jest świetną alternatywą dla kawy mrożonej, to coraz więcej osób zaczyna go stosować szczególnie latem, gdy temperatury powietrza osiągają swoje apogeum.