Rozgrzewająca zupa na jesień – jak ją przygotować?

Jesień w Polsce bywa piękna. Cudowne kolory drzew, krzewów i urokliwe promyki Słońca wyglądają przepięknie. Niestety z każdym dniem jest coraz chłodniej, a my zaczynamy tęsknić za fantastycznymi zupami, które potrafią kutecznie rozgrzać po październikowym spacerze. Sprawdź, jak przygotować sycące zupy idealne na jesienne popołudnia.

Krem z batata i marchewki

To gęsta, sycąca zupa idealna dla wszystkich głodnych i zmarzniętych. I choć przygotowuje się ją niezwykle prosto i z niewielu składników, to zaskakuje swoim cudownym smakiem. Z przyrządzeniem takiego dania poradzą sobie nawet ci, którzy na co dzień przygotowują sobie tylko kawę.

Do wykonania tej zupy potrzebny jest jeden batat, dwie większe marchewki, trzy łyżki stołowe czerwonej soczewicy oraz jedna cebula. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kosteczkę. Na odrobinie oleju przesmażamy cebulę, dodajemy batata i marchewkę, dosypujemy soczewicę, a następnie zalewamy całość dobrym bulionem. Zupę gotujemy do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Wówczas przychodzi pora na przyprawy. Podstawą jest sól, ale całość warto przyprawić papryką słodką i chili. Szczypta cukru i soku z cytryny wyostrzą smak. Całość blendujemy do postaci gładkiego kremu. Zupa świetnie smakuje z grzankami przygotowanymi na suchej patelni.

Fantastyczny krem z kalafiora

W garnku na łyżce oleju trzeba przesmażyć drobno pokrojoną cebulę lub pora. Następnie dodajemy dwa ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki. Po kolejnych dwóch minutach wkładamy do garnka cztery pokrojone w kostkę ziemniaki oraz około 600 g różyczek kalafiora świeżego lub mrożonego. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw.

Następnie dodajemy około 5 łyżek śmietanki kremówki o co najmniej trzydziestoprocentowej zawartości tłuszczu, bo ta nigdy się nie zważy. Zupę można także zaprawić śmietaną 18%, ale wówczas nie dodajemy jej bezpośrednio do garnka, tylko hartujemy w osobnej miseczce, dodając do niej po łyżeczce gorącej zupy. Dopiero tak zahartowaną śmietanę dodajemy powoli do garnka. Kolejnym krokiem jest blendowanie zupy i jej doprawienie solą, odrobiną cukru, pieprzu i gałki muszkatołowej. By nadać jej nieco orientalny smak, można dodać szczyptę kminu rzymskiego. Całość ponownie blendujemy i podajemy w miseczkach udekorowaną podsmażoną na maśle cebulą, wcześniej pokrojoną w piórka.

Zupa krem z aromatycznej papryki

Przyrządzanie zupy zaczynamy tradycyjnie od podsmażenia pokrojonej w kostkę cebulki z czosnkiem na niewielkiej ilości masła. W trakcie smażenia cebuli przygotowujemy paprykę. 3–4 papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w mniejsze kawałki. Można wykorzystać paprykę w różnych kolorach, a najlepiej smakuje połączenie papryki czerwonej, zielonej i żółtej. Jeśli chcemy ułatwić sobie pracę, sięgnijmy po obraną i pokrojoną paprykę w wersji mrożonej, bo jest ona równie dobra jak świeża, a zupa będzie gotowa znacznie szybciej.

Do garnka wrzucamy paprykę, obrane ze skórki dwa średnie pomidory, a następnie dolewamy dwie szklanki bulionu. Całość gotujemy około 20 minut, doprawiamy słodką papryką, solą, odrobiną cukru i sporą szczyptą papryki chili. Na koniec całość blendujemy i podajemy z pokruszoną mozzarellą lub gorgonzolą.