Risotto z grzybami

Składniki do przygotowania risotto:

  • 400 g ryżu przeznaczonego do risotto
  • 2 szklanki bulionu
  • ½ szklanki wina
  • 50 g parmezanu
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • Składniki sosu grzybowego
  • 800 g grzybów
  • 3 ząbki czosnku
  • ¼ szklanki śmietany 30%
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i masło i na to wrzucamy pokrojoną cebulę, która musi się tylko zeszklić. Następnie dodajemy suchy ryż i prażymy go wraz z cebulą przez 2–3 minuty. Kolejnym krokiem jest dolanie wina (można pominąć), a następnie stopniowe dolewanie gorącego bulionu. Jednorazowo na patelnię wlewamy około pół szklanki i cały czas mieszamy. Po około 20 minutach ryż doprawiamy do smaku i wyłączamy palnik. Dodajemy parmezan i mieszamy.

Pora na przygotowanie sosu grzybowego. Świeże grzyby należy umyć, dokładnie oczyścić i pokroić. Można też użyć mrożonych grzybów, ale wcześniej trzeba je rozmrozić i ewentualnie odlać wodę. Następnie rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy grzyby i drobno pokrojony czosnek. Grzyby przesmażamy aż do momentu, gdy zaczną się rumienić. Potem doprawiamy je solą i pieprzem oraz dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Na koniec dodajemy śmietanę.

Tak przygotowane grzyby mieszamy z risotto i natychmiast podajemy.