Ciasto „Leśny mech”

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 20 dag szpinaku
  • 3 jajka
  • ⅓ szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 ml rumu
  • pestki owocu granatu

Wykonanie:

Jajka i szpinak zmiksuj na gładką masę. Można użyć mrożonego szpinaku, ale trzeba go wcześniej rozmrozić i jak najlepiej osuszyć. Do masy dodaj olej, wszystkie suche składniki i wymieszaj. Tortownicę o szerokości 18 cm wyłóż papierem do pieczenia i umieść w niej ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

Serek mascarpone utrzyj z cukrem i dodaj rum. Całość wymieszaj, a gdy ciasto wystygnie, wyłóż na nie gotowy krem. Całość posyp pestkami granatu i okruchami ciasta.