Pikantna fasola szparagowa

Składniki:

  • ½ kg fasoli szparagowej, może być mrożona
  • 180 g wędzonego tofu lub filet z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia

Sos:

  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • odrobina cukru, pieprz czarny i sól do smaku

Wykonanie:

Fasolę szparagową należy ugotować w osolonej wodzie, tak by była jeszcze lekko twarda (al dente). W wersji wegetariańskiej – tofu kroimy w plastry i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. W wersji klasycznej kroimy w plastry pierś z kurczaka, doprawiamy sola i pieprzem, a następnie smażymy je na niewielkiej ilości oleju.

Następnie na patelni, na rozgrzanym oleju, smażymy cebulę i czosnek. W osobnej miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu i wlewamy na patelnię. Po około 2 minutach dodajemy tofu lub pierś z kurczaka, a potem ugotowaną wcześniej fasolkę szparagową. Po pięciu kolejnych minutach potrawa jest gotowa do podania z ryżem lub makaronem ryżowym.