Gratka dla wegetarian – poznaj kotleciki warzywne od Wiodącej Marki

Wegetarianizm to dla jednych prostota posiłków, a dla drugich prawdziwe, kulinarne wyzwanie. Wiele osób wyobraża sobie wegetariańskie posiłki jako pokrojoną w kawałki marchewkę serwowaną z różyczkami kalafiora. I choć tak podane warzywa są pyszne, to jednak wegetariańska kuchnia to znacznie więcej. To wiele pysznych potraw, których miłośnicy schabowego nawet nie znają. Poznaj czar warzywnych kotlecików, którym nikt się nie oprze.

W zasadzie każdy, kto spróbuje warzywnych kotlecików, natychmiast jest w nich zakochany. Choć wymagają sporo pracy, można je w każdej chwili przygotowywać w domu bez względu na porę roku. Kotleciki mogą powstawać z przeróżnych warzyw i dodatków do nich, w zależności od tego, co akurat znajduje się w domowej lodówce. Nawet osoby przyzwyczajone do kotletów mięsnych nie potrafią się im zwykle oprzeć, nie mówiąc o maluchach, które z reguły wolą warzywne wydanie tej potrawy, bo można je wykorzystywać także do przygotowywania fantastycznych burgerów i kanapek. Ci, którzy martwią się, że takie danie nie dostarczy odpowiedniej ilości białka, są w błędzie. Podstawą wielu warzywnych kotletów są warzywa strączkowe, a białko roślinne jest równie cenne, jak to ukryte w mięsie czy drobiu.

Domowe kotleciki warzywne na bazie soi lub ciecierzycy

Soja i ciecierzyca to idealna podstawa do przygotowania domowych kotlecików warzywnych. Pierwszym krokiem jest moczenie strączków przez kilka godzin, a następnie ich ugotowanie. W międzyczasie ściera się marchewkę i pietruszkę na tarce i przesmaża z dodatkiem sosu sojowego. Pod koniec smażenia do warzyw dorzuca się poszatkowaną natkę pietruszki. Ugotowane strączki wraz z marchewką i pietruszką blenduje się i przyprawia do smaku. Oprócz soli i pieprzu można dodać czosnek, imbir i odrobinę soku z cytryny. Doskonale smakuje też wersja marokańska ze sporą ilością sezamu i kminu rzymskiego. Jeszcze inna wersja przypraw to mieszanka papryki słodkiej, ostrej i chili. Do warzyw dodaje się surowe jajka i odrobinę bułki tartej lub mąki z ciecierzycy. Masę warzywną odstawia się na kilkanaście minut, by składniki związały się, a następnie formuje się zgrabne kotleciki, obtacza je w bułce tartej i smaży na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.

Tak przygotowane pyszności podaje się z ulubionymi warzywami. Świetnie smakują zarówno w towarzystwie brokułów z jogurtowo-czosnkowym dressingiem, jak i z tradycyjną surówką z białej kapusty.

Doskonałe, mrożone kotleciki warzywne

Przygotowywanie kotlecików warzywnych od podstaw wymaga wiele pracy i czasu, którego zwykle nam brakuje. Warto więc sięgnąć po gotowe, mrożone kotlety warzywne od Znanej Marki. W ofercie firmy znajdziemy mrożone kotleciki przygotowane na bazie cukinii, marchewki i zielonego groszu albo te, których podstawą są brokuł i kalafior. Ich przygotowanie jest banalnie proste.

Kotleciki bez rozmrażania umieszczamy w naczyniu żaroodpornym jako jedną warstwę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni Celsjusza. Po około 15 minutach będą gotowe do podania. Mrożone kotlety warzywne można także przygotować na patelni, ale wówczas należy je regularnie odwracać. Kotlety smaży się około 10 minut. Podajemy je niezmiennie z ulubionymi surówkami i warzywami. Takie mrożone danie to pełnowartościowy obiad, który przygotujemy w krótkim czasie, co jest niezwykle cenne dla wszystkich osób obarczonych na co dzień mnóstwem obowiązków rodzinnych i zawodowych.