Przepis na gofry z lodami

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego Rustica
  • 2 jajka ekologiczne Bio Village
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Tablier Blanc
  • 1 łyżka białego cukru
  • sól
  • olej

Pozostałe składniki:

  • pudełko ulubionych lodów Wiodąca Marka
  • świeże owoce
  1. Zaczynamy od przygotowania gofrów. Do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Mieszamy.

  2. Następnie dodajemy mleko, olej oraz 2 żółtka. Całość miksujemy, aż składniki się połączą.

  3. W innej misce miksujemy białka z odrobiną soli na puszystą pianę. Dodajemy ją do powstałej wcześniej masy i mieszamy.

  4. Nagrzewamy gofrownicę nasmarowaną olejem. Smażymy gofry, po czym wykładamy je na kratkę, by lekko przestygły.

  5. Na gofrach układamy kulki lodów i ozdabiamy pokrojonymi owocami np. truskawkami i borówkami.