Ser pleśniowy – fenomen na talerzu

Ser pleśniowy to produkt urzekający nie tylko wyglądem, ale również niepowtarzalnym aromatem i smakiem. Zawdzięcza je specyficznym warunkom, w jakich powstaje. Charakterystyczny wygląd sera pleśniowego związany jest z obecnością w nim białej, zielonej lub niebieskiej pleśni, a smak – ze specjalnym procesem produkcji.

Ser pleśniowy – jak jest produkowany?

Ser pleśniowy, podobnie jak wiele innych serów, produkowany jest z różnych rodzajów mleka. Może to być mleko krowie, ale równie często wykorzystywane jest mleko kozie lub owcze. W przypadku takiego sera używana jest podpuszczka. Ten specjalny enzym prowadzi do ścięcia tego sera i pozwala na jego szybkie dojrzewanie. Działanie podpuszczki opiera się o rozszczepienie kazeiny – na skrzep oraz serwatkę, a podczas dojrzewania rozkłada ona białko sera na mniejsze fragmenty, czyli aminokwasy oraz aktywne peptydy. Na tym etapie, dzięki obecności pleśni, ser nabiera niepowtarzalnego smaku i wyglądu.

Sery pleśniowe – produkty o szerokim wykorzystaniu w kuchni

Ser pleśniowy ma bardzo szerokie wykorzystanie w kuchni. Jest on nie tylko jednym z podstawowych elementów deski serów. Taki ser może być bowiem także doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek, a nawet dań podawanych na ciepło, a więc makaronów (wówczas stanowi on jeden z podstawowych elementów sosu) i zapiekanek. Wyrazisty smak sera pleśniowego sprawia ponadto, że można go użyć w risotto oraz jako jeden ze składników farszu do pierogów. Ser pleśniowy jest zatem produktem, który może doskonale wpłynąć na smak wielu potraw, także tych, o których wcześniej nie myśleliśmy.

Ser pleśniowy – źródło minerałów i witamin

Ser pleśniowy to produkt, który jest nie tylko cennym źródłem białka. Znajdujący się w nim fosfor i wapń są bowiem również ważnym budulcem kości i zębów. Takie sery są zatem zalecane osobom po złamaniach i pęknięciach kości, będących w okresie rekonwalescencji. Magnez, potas, sód i wapń wpływają natomiast korzystnie na pracę mięśnia sercowego i wielu innych organów. Oprócz tego w serze pleśniowym znajdują się liczne witaminy – A, B, D, E i K. Warto go w związku z tym włączyć do codziennej diety. Równie istotny składnik sera pleśniowego to tyrozyna. Ten aminokwas ma doskonały wpływ na naszą wytrzymałość i likwiduje poziom stresu oraz zmęczenia.

Ser pleśniowy to szlachetny produkt, który sprawia, że każdy talerz prezentuje się nie tylko efektownie pod względem wizualnym, ale zapewnia również doskonały smak. Na rynku dostępnych jest szereg serów pleśniowych, ale szczególną uwagę warto zwrócić na sery marki Les Croises cechujące się unikalną kompozycją smaków. W ofercie Les Croises znajduje się większość odmian sera pleśniowego – klasyczny ser Le Bleu, camembert czy też brie.