Ser mascarpone – desery i nie tylko

Ser mascarpone to produkt uniwersalny, który możemy wykorzystać w wielu daniach, niezależnie od preferowanej przez nas kuchni. Część z tych dań jest nam dobrze znana, a w przypadku innych często nie byliśmy nawet świadomi, że w ich składzie znajduje się właśnie mascarpone. Ta odmiana sera szczególnie doskonale sprawdza się w deserach, ale nie tylko!

Ser mascarpone i jego pochodzenie

Ser mascarpone pochodzi z Włoch, a konkretnie z Lombardii. Jest on już od wielu lat produkowany ze śmietanki mleka krów i przybiera biały lub lekko kremowy kolor. Długi proces produkcji sprawa, że powstaje wyrób o unikalnym smaku, który może być składnikiem wielu dań.

Dlaczego ser mascarpone jest idealny do deserów?

Ser mascarpone idealnie sprawdza się jako składnik deserów ze względu na proces jego produkcji. Jest to bowiem ser delikatny w smaku. Ta delikatność wynika z faktu, iż jest on wytwarzany nie bezpośrednio z mleka krowiego, lecz ze śmietany. Dzięki temu jest on tłustszy. Osiągając nawet do 80% tłuszczu, wręcz rozpływa się on w ustach. W przypadku deserów dużą popularnością cieszą się szczególnie sery mascarpone kremowe, jak i Ser Mascarpone Les Croises. Nadają one bowiem deserowi lekkość. Jeśli chodzi o desery z mascarpone, najbardziej popularnym z nich jest tiramisu z biszkoptem, ale z wykorzystaniem tego produktu można także stworzyć doskonałe racuchy czy też tartę z masą krówkową.

Mascarpone – ser nie tylko do deserów

Ser mascarpone jest produktem uniwersalnym, dlatego równie często możemy go spotkać w daniach głównych. Jego kremowa konsystencja wzbogaca np. smak wielu popularnych zup (jak np. zupy cebulowej), ale również makaronów. W tym drugim przypadku doskonale sprawdza się on jako składnik sosów. Łagodzi on mocny smak wielu innych składników, sprawiając, że ostrzejsze potrawy zostaną wypróbowane przez osoby o łagodniejszym podniebieniu.

Ser mascarpone – o czym pamiętać, przyrządzając z nim dania?

Ser mascarpone to produkt, który wymaga szczególnego traktowania. Tylko wtedy możemy liczyć na doskonały smak potraw, do których był on wykorzystany. Przede wszystkim należy pamiętać o tym, by zbyt intensywnie go nie mieszać. Może się on bowiem rozwodnić. Mieszanie powinno się przy tym zakończyć wtedy, gdy poszczególne składniki dania się połączą. Uniknie się dzięki temu grudek. Należy pamiętać również o tym, by gwałtownie nie zmieniać temperatury, w której się on znajduje. Na przykład przy wyjęciu serka z lodówki i pozostawieniu go na nasłonecznionym blacie w upalny dzień może dojść bardzo szybko do zważenia się takiego mascarpone i nie będzie się on wówczas nadawać już do spożycia.