Tagliatelle z gorgonzolą i gruszką

Ser gorgonzola to produkt, który może odgrywać główną rolę w daniach obiadowych. Doskonałym tego przykładem jest tagliatelle z gorgonzolą i gruszką. Do przygotowania oryginalnej w smaku potrawy idealnej na spotkanie we dwoje potrzebne będzie:

  • 200 g makaronu typu tagliatelle TURINI,
  • 100 g sera gorgonzola LES CROISES,
  • 100 ml śmietany kremówki,
  • 2 gruszki średniej wielkości,
  • garść orzechów włoskich TABLIER BLANC (po obraniu) ,
  • 1 ostra papryczka,
  • 2 łyżki tartego parmezanu LES CROISES,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek RUSTICA,
  • pieprz,
  • garść świeżego tymianku.

Przygotowanie tej potrawy rozpoczyna się od delikatnego podgrzania drobno posiekanej ostrej papryczki na łyżce oliwy z oliwek. Następnie dodaje się do niej pokrojony w kostkę ser gorgonzola, zalewa śmietaną kremówką oraz posypuje parmezanem. Wszystkie składniki miesza się ze sobą do czasu, aż gorgonzola się rozpuści. Wówczas należy dodać drobno posiekany tymianek i pokrojone na średniej wielkości kawałki orzechy włoskie. Po chwili do tak przyrządzonego sosu dorzuca się jeszcze pokrojoną w 1 cm kawałki gruszkę. Na samym końcu sos łączy się z makaronem tagliatelle ugotowanym wg zaleceń na opakowaniu.