Kurczak w sosie pomidorowym z mascarpone

Przykładem dania z wykorzystaniem sera mascarpone, które jednocześnie nie będzie deserem, jest kurczak w sosie pomidorowym z dodatkiem tego właśnie sera. Do przygotowania tego smakowitego dania dla 4 osób potrzebne będą:

  • 2 filety z piersi z kurczaka,
  • 500g makaronu tagliatelle TURINI ,
  • 1 cebula,
  • 1 puszka pomidorów w sosie NOTRE JARDIN,
  • 125g sera mascarpone LES CROISES
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego RUSTICA,
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego TEVA,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego RUSTICA,
  • 3-4 listki świeżej bazylii,
  • 1 ząbek czosnku,
  • przyprawy – tymianek, oregano, sól, pieprz.

Na samym początku na rozgrzany na patelni olej słonecznikowy wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Po kilku minutach, gdy się zeszkli, dodajemy kurczaka, drobno posiekany czosnek oraz przyprawy. Po usmażeniu kurczaka (powinno zająć to około 5 minut), wlewamy na patelnię pokrojone pomidory wraz z zalewą pomidorową, rozdrabniając je widelcem i przyprawiając bazylią, octem balsamicznym i cukrem trzcinowym. Po około 15 minutach gotowania na średnim ogniu dodajemy do całości serek mascarpone i mieszając, gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Tak przyrządzonego kurczaka łączymy na talerzu z ugotowanym makaronem tagliatelle, doprawiając do smaku bazylią oraz pieprzem.