Dziecięcy przysmak, czyli placuszki z ricottą

Dzieciństwo kojarzy się nam nie tylko z beztroską, lecz również z licznymi przysmakami. Jednym z nich są placuszki z ricottą. Do przygotowania delikatnych, piankowych placuszków z ricottą potrzebne będzie:

  • 250 g serka ricotta LES CROISES,
  • 2 białka i 2 żółtka z dużego jajka,
  • 125 ml mleka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki oleju uniwersalnego RUSTICA,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia TABLIER BLANC,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • szczypta soli.

W misce, korzystając z rózgi kuchennej, mieszamy ze sobą pokruszony ser ricotta, mleko, żółtka oraz cukier i sól. Gdy powstanie gładka masa, dodajemy jeszcze olej i ponownie całość mieszamy. Następnie do miski dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu pianę zrobioną z białek. Całość ponownie mieszamy. Placuszki z ricottą przygotowuje się na patelni rozgrzanej olejem. Porcję ciasta nakłada się na nią łyżką i smaży krótko z obu stron. Powrót do dzieciństwa zapewnią nam odpowiednie dodatki serwowane z placuszkami, takie jak owoce lub syrop owocowy.