Smak czy zapach kawy… czyli co nas bardziej pociąga?

Kawa to napój, który jest popularny na całym świecie. Sięgamy po nią rano, by nabrać porannej energii, a potem pijemy ją dla przyjemności często wielokrotnie w ciągu całego dnia. Ten ciemnobrązowy napój ma bardzo charakterystyczny aromat i smak, który pociąga wszystkich amatorów kawy. Dlaczego już sam zapach parzonej kawy tak nas pociąga, a jej smak wręcz uzależnia?

Historia kawy rozpoczyna się w Etiopii. Do Europy przywieziono ją w XVI wieku i od razu wzbudziła wielkie kontrowersje. Jedni byli zachwyceni jej pobudzającym działaniem, natomiast inni upatrywali w niej źródła swoich licznych dolegliwości. Polacy poznali kawę pod koniec XVII wieku, kiedy to przywieźli ją uczestnicy zwycięskiej bitwy pod Wiedniem w 1683 roku. Do dziś zdania na temat wpływu kawy na organizm człowieka są mocno podzielone. Jedni ją wychwalają za zmniejszenie ryzyka występowania wielu chorób i ogromne walory smakowe, inni wciąż udowadniają jej zły wpływ na zdrowie człowieka. Mimo to większość ludzi nie wyobraża sobie dnia bez pysznej, aromatycznej kawy.

Kawa i jej odmiany

W naturze istnieje około 40 gatunków kawowców, wiecznie zielonych krzewów i drzew. Ich nasiona to właśnie kawa, którą uwielbia większość ludzi. Aby z kawy przygotować napój, jej ziarna muszą być najpierw poddane paleniu, a następnie zmielone i zalane wodą. Na świecie najbardziej popularne są odmiany arabica i robusta. To ta pierwsza odmiana jest szczególnie pożądana, bo ma delikatniejszy smak niż robusta, a można w nim wyczuć smakowe nuty czekoladowe i korzenne. Robusta jest zdecydowanie bardziej gorzka, ale zawiera znacznie więcej kofeiny niż arabica.

Producenci oferują nam kawy ziarniste, mielone, rozpuszczalne, smakowe, mieszanki 3 w 1, a nawet kawy bezkofeinowe. Kawy rozpuszczalne czasami zawierają niewiele „prawdziwej kawy”, nie mówiąc już o dostępnych mieszankach. Jednak zawsze można znaleźć produkty klasy premium, które zniewalają doskonałym gatunkiem arabiki, tak aromatycznej i tak pysznej, że wprost nie można się od niej oderwać.

Co ważniejsze – smak czy aromat?

W zależności od miejsca uprawy i od gatunku kawy nuty smakowe ziaren zaskakują nawet wybitnych kawoszy, którzy mają dobrze wyrobione kubki smakowe. Jednak ogromny wpływ na smak kawy ma sposób, w jaki przeprowadzony jest proces palenia. Kawy średnio i jasno palone mają o wiele bogatszy smak niż te wypalane na ciemno, co wcale nie oznacza, że jedna kawa od drugiej jest gorsza. Smak jest pojęciem mocno indywidualnym, czego dowodem jest ogromna liczba wielbicieli parzenia kawy w formie espresso, a taka kawa powinna powstawać właśnie z ziaren mocno wypalanych na ciemno. Ten rodzaj kawy pozostawi w ustach dość cierpkie nuty smakowe, które czasem będą przypominać nawet popiół.

Z kolei aromat świeżo zaparzanej kawy potrafi przyciągać jak magnes. Nie jest jednak tajemnicą, że najpełniejszy zapach kawy możemy poczuć tuż po jej zmieleniu. Z każdą godziną będzie on coraz mniej intensywny. Nic dziwnego, że wytrawni bariści mielą ziarna kawy tuż przed jej zaparzeniem, a wówczas nawet prawdziwi amatorzy kawy mają problem, czy bardziej pociąga ich zapach, czy smak tego napoju.

Kawa uzależnia nas swoim nieoczywistym smakiem, zdolnościami pobudzania nas do działania, a jej silny, ogromnie przyjemny aromat natychmiast wzbudza w nas pragnienie sięgnięcia chociażby po małą filiżankę tego napoju. Aby móc delektować się doskonałą kawą w domowym zaciszu, warto wybierać kawy arabica z gatunku premium. Odpowiednia ilość zmielonych ziaren tuż przed zaparzeniem pozwoli nam na delektowanie się kawą bez rozstrzygania dylematu, czy ważniejszy jest smak, czy aromat tego cudownego napoju.