Schab z miodem lawendowym to idealny duet

Przeglądając zdjęcia pysznych potraw i czytając przepisy kulinarne, często trudno opanować pojawiający się znienacka apetyt. Szczególną uwagę przyciągają fantastycznie pieczone mięsa, których chrupiąca skórka wygląda tak smakowicie, że ma się ochotę natychmiast biec do kuchni, by przygotować takie pyszności. Ciekawość wzbudzają dania tradycyjne, ale przygotowywane w niecodzienny sposób. Wielu nie spodziewa się nawet, że często sekret tych frykasów tkwi w pewnym szczególnym dodatku do potraw, którym jest miód lawendowy. To on ma bowiem wyrazisty, słodki smak przełamany nieco kwaśną nutą oraz ten fantastyczny aromat, który tak świetnie komponuje się chociażby ze schabem, mięsem o ogromnych tradycjach w polskiej kuchni. Oto dwa proste przepisy, które natychmiast odmienią twoje tradycyjne dania.

Schab w sosie miodowo-musztardowym przygotowuje się niby tak, jak zawsze. Mięso myjemy, osuszamy, przyprawiamy pieprzem, solą, majerankiem i skrapiamy oliwą. Tak przygotowany schab umieszczamy w lodówce na całą noc. Następnego dnia nacinamy go, tworząc kieszonkę, do której wkładamy suszone śliwki. Następnie mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy bulionem i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach, dobierając czas pieczenia odpowiednio do grubości schabu. Cały sekret tej potrawy tkwi w sosie. Ten przygotowujemy, podsmażając lekko na maśle marchewkę, do której następnie dodajemy bulion wraz z odrobiną mąki. Gdy sos nieco zgęstnieje dodajemy do niego musztardę i miód lawendowy w ilości odpowiadającej naszym kubkom smakowym. Upieczony schab kroimy w plastry i podajemy ze słodko-kwaśnym sosem o obłędnym zapachu lawendy.

Miód lawendowy warto też wykorzystać podczas przygotowywania tradycyjnych kotletów schabowych. Mięso przygotowuje się tak jak zwykle: kotlety należy rozbić, oprószyć solą, można je skropić też sokiem z cytryny, a następnie należy je wstawić do lodówki na pół godziny. Kolejnym krokiem jest oczywiście smażenie mięsa na rozgrzanym oleju, a pod koniec tego procesu każdy kotlet smarujemy miodem lawendowym. Mięso zyskuje naprawdę niepowtarzalny smak. Takie schabowe doskonale smakują z żurawinową konfiturą. Smacznego.