Oliwki kalamata… czyli sałatki pachnące Grecją

Coraz więcej Polaków docenia smak oliwek, które u nas ciągle jednak nie cieszą się taką popularnością jak w Grecji, gdzie oliwne gaje są częściej spotykane niż jabłkowe sady w Polsce. Oliwki zyskały sławę nie tylko z uwagi na swój fantastyczny, choć specyficzny smak. To one zwane są owocami długowieczności, bo ilość witamin, polifenoli i antyoksydantów, która kryje się w ich miąższu, może zapewnić zdrowie na długie lata. Uważa się, że jedzenie co najmniej siedmiu oliwek dziennie jest w stanie zapobiec wystąpieniu miażdżycy, niektórych nowotworów oraz wielu alergii. Zawarte w oliwkach antyoksydanty skutecznie wymiatają też wolne rodniki z organizmu, opóźniając w ten sposób naturalne procesy starzenia się.

Istnieje wiele rodzajów oliwek, ale jeśli chce się poczuć prawdziwy śródziemnomorski smak, trzeba postawić na oliwki kalamata, które są ich najszlachetniejszą, grecką odmianą. Ciemnopurpurowe, pełne smaku, są doskonałym elementem sałatek. Dziś proponujemy sałatkę z indyka, daktyli i oliwek kalamata, która z powodzeniem sprawdzi się w roli lekkiego dania obiadowego.

Do przyrządzenia sałatki potrzebne będą dwie garście świeżej rukoli, dwa sznycle z piersi indyka, kapary, słoik oliwek kalamata, kilka świeżych daktyli, sok z limonki, odrobina oliwy z oliwek oraz przyprawy: papryka wędzona, ostra, sól i pieprz.

Przygotowania rozpoczynamy od umycia i wysuszenia rukoli. Daktyle należy pozbawić pestek i podzielić na ćwiartki. Kapary i oliwki kalamata trzeba odsączyć z zalewy. Sznycle z indyka przyprawiamy i odstawiamy na 15 minut, a następnie smażymy z obu stron na grillowej patelni. Do sałatki niezbędny jest też dressing, który przygotowujemy, łącząc oliwę z oliwek, sok z limonki wraz z mieloną papryką i odrobiną soli.

Ostatnim krokiem jest „złożenie” sałatki. Do szklanej miski przekładamy osuszoną rukolę, a na niej układamy oliwki kalamata, daktyle i kapary, całość polewamy dressingiem. Usmażone sznycle z indyka kroimy w paski i układamy na sałatce tuż przed podaniem. Smacznego.