Kawa na śniadanie w zupełnie innej formie

Powszechnie uważa się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia. Najczęściej towarzyszy mu pyszna, aromatyczna kawa, która dodaje energii i pobudza do działania. Co by się jednak stało, gdybyśmy zmienili ten rytuał i zamiast filiżanki tradycyjnego napoju zaserwowali sobie i swoim najbliższym pyszne, śniadaniowe dania z dodatkiem kawy? Oto kilka propozycji, które przełamią śniadaniową rutynę.

Owsianka kawowa

Do miseczki wsypujemy pół kubka płatków owsianych, zalewamy całym kubkiem mleka. Można oczywiście zalać mniejszą ilość płatków, a wówczas owsianka będzie rzadsza. Do tego dodajemy pięć łyżek zaparzonej, dobrej kawy, najlepiej arabiki. Miseczkę przykrywamy i zostawiamy na szafce w kuchni na noc. Nie warto wkładać jej do lodówki, ponieważ rano owsianka będzie zbyt zimna. Rano dodajemy ulubione dodatki, takie jak kawałki czekolady, bakalie lub świeże owoce i słodzimy miodem lub syropem klonowym. Ten prosty posiłek zjedzony na śniadanie zapewni nam energię na wiele godzin.

Naleśniki kawowe z pomarańczowo-imbirową nutą

Niby klasyczne, a jednak zupełnie inne. Nieco intrygujące i powalające swoim smakiem. Ciasto przygotowujemy podobnie jak zawsze. Dwie szklanki mąki łączymy z trzeba jajkami, szklanką mleka i szklanką wody. Jednak do tego dodajemy jeszcze pół szklanki zaparzonej, mocnej kawy, najlepiej świeżo zmielonej arabiki. Całość po porządnym wymieszaniu doprawiamy odrobiną cukru i soli, a następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju. Aromatyczne, ciemne naleśniki przekładamy waniliowym serkiem homogenizowanym i konfiturą pomarańczowo-imbirową. Wow… Tego smaku nie zapomnisz przez cały dzień.

Letnie kawowe smoothie

Nieco lżejszą, ale równie pyszną śniadaniową propozycją jest kawowe smoothie. Najlepiej sprawdza się w ciepłe, wiosenne i letnie poranki, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Do kielichowego blendera wrzucamy kilka kostek lodu, jedno małe, schłodzone espresso przygotowane wcześniej z dobrej arabiki oraz jedną łyżeczkę zmielonej kawy. Dodajemy także niepełną szklankę mleka kokosowego, pół banana i łyżkę masła orzechowego. Następnie wszystkie składniki blendujemy. Jeśli smoothie ma być bardziej sycące, można dodać nieco siemienia lnianego. To prawdziwa śniadaniowa pychota.