Nektar z mango, czyli mocno owocowa wersja mojito

Choć bezalkoholowe mojito kojarzy się nam głównie z limonkami, miętą i brązowym cukrem, to warto spróbować czegoś nowego. Ten napój na bazie nektaru z mango zaskoczy i oczaruje każdego. Przynosi nie tylko cudowne orzeźwienie, ale także niezwykłą głębię smaku, która umila i ułatwia tak potrzebny każdemu wypoczynek i relaks. Składniki:
  • 2 szklanki nektaru z mango JAFADEN
  • 2 cm świeżego imbiru
  • ¼ szklanki świeżych liści mięty
  • 1 limonka
  • 1 łyżka miodu NID D’ABEILLE
  • ½ szklanki wody gazowanej
  • Lód w kostkach

Limonkę należy dobrze umyć, a potem zanurzyć w wodzie z sodą oczyszczoną na około 10 minut. Dzięki temu z powierzchni jej skórki usunięte zostaną resztki środków konserwujących. Następnie owoc należy ponownie umyć, a potem pokroić w „ósemki”. Imbir pokroić w drobną kostkę.

Przygotowaną limonkę, imbir, liście mięty i miód przełożyć do moździerza i delikatnie zmiażdżyć, tak by wszystkie składniki nadal były rozpoznawalne. Do koktajlowych szklanek włożyć kostki lodu, nektar owocowy i mieszankę miętowo-imbirową. Po dolaniu wody gazowanej całość wymieszać. Podawać natychmiast po przygotowaniu.